Рекордно започна размножителният сезон за къдроглавите пеликани в България

Успешно стартира размножителният сезон за къдроглавите пеликани в България.

За четвърта поредна година пеликаните загнездиха в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“. В началото на март, по време на редовния мониторинг, екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) установи, че към момента общо 64 двойки къдроглави пеликани са заели двете наколни дървени платформи в Защитената местност.

Снимка: Една от платформите в ЗМ „Калимок-Бръшлен“, © Дамян Петков

Изключително интересно е, че още 28 двойки са изградили гнезда върху паднали дървета в близост до платформите. Такова уникално гнездене беше регистрирано и през миналата година.

Снимка: Гнездящите върху дърво пеликани в ЗМ „Калимок-Бръшлен“, © Дамян Петков

С това общият брой на гнездящите къдроглави пеликани в ЗМ „Калимок-Бръшлен“ през настоящия сезон е 92 двойкикоето е нов рекорд за района. За втора поредна година това е най-голямото гнездовище на вида в страната.

Много сме щастливи, че общо 92 двойки къдроглави пеликани загнездиха в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ през тази година! От 3 двойки през 2021 г., колонията достигна до такава висока численост и то само за 4 години. Това е огромен природозащитен успех, който е крачка напред в опазването на този величествен и защитен вид.“,  споделя Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

За девета поредна година пеликаните загнездиха и в Природен парк „Персина“. Към момента 28 двойки са заели платформата в блато Песчина и още 7 двойки са оформили гнезда върху наколната платформа в Мъртво блато. С това общият брой на гнездящите през този сезон къдроглави пеликани на територията на Парка е 35 двойки.

Снимка: Колонията в блато Песчина, © Свилен Чешмеджиев

Успешно стартира и сезонът за къдроглавите пеликани в езерото Сребърна. По време на редовния мониторинг през месец март, извършван от БДЗП, екипът ни установи, че общо 14 двойки пеликани са сформирали своите гнезда върху три от плаващите платформи, намиращи се в езерото.

Снимка: Колонията в езерото Сребърна, © Свилен Чешмеджиев

С това общият брой на загнездилите към момента двойки къдроглави пеликани в България е 141, което е една от най-високите числености, откакто се събират данни за гнездовата популация на вида в страната.  

Следващите седмици и месеци ще продължим да следим ситуацията с гнездовите колонии на къдроглавите пеликани в България, като се надяваме те да имат един много успешен размножителен сезон. Съвсем скоро очакваме да се излюпят и първите малки пеликанчета.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

Снимането с дрон се извършва по специална методика от или в присъствието на орнитолог, така че да не причинява безпокойство на птиците.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 100% 6m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 47% 40% 2m/s 150deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 5m/s 250deg