Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците. Това коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента, съобщава БТА. 

ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът. 

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg