Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Важно е да бъде реформирана прокуратурата като институция

Атанас Атанасов: 3 март разделя обществото, 24 май ще го обедини

Оттук нататък е важно да бъде реформирана институцията прокуратура. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов, който коментира издадения от държавния глава указ за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, предаде БТА.

„Би трябвало да се обсъди дали трябва да съществува такава фигура изобщо. Тук проблемът, според мен, опира до Велико народното събрание“, посочи Атанасов. Според него трябва да бъдат отнети и кадровите правомощия на главния прокурор, за да може израстването в кариерата на държавните обвинители да не зависи от него. 

„Иван Гешев беше отстранен от поста на главен прокурор, но не за това, за което трябваше да бъде отстранен. Той трябваше да бъде отстранен заради делата „на трупчета“, заради различното прилагане на закона. Тези, които го освободиха, са тези, които го избраха“, каза Атанасов за решението на кадровия орган на съдебната власт. 

„Този Висш съдебен съвет би трябвало да определи някой за временно изпълняващ тази функция. Ние тук трябва да предприемем действия, за да изберем нов Висш съдебен съвет, за да може той да избере новия главен прокурор, ако има такъв“, допълни още Атанас Атанасов. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1018hPa 82% 0% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1016hPa 67% 75% 6m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg