Нинова към управляващите: Всеки ден доказвате, че сте коалиция за имунитетите, а не за работа

Корнелия Нинова: ГЕРБ, ДПС и Радев наредиха пъзела, а ПП и ДБ са в ролята на излъганите камилчета

Когато дойде време за решаване на кризи, управляващото мнозинство гласувате различно. Как ще правите Конституция?

„Две дясно-център партии час и половина губите времето на парламента и на целия български народ да спорите коя е по-лява. По-голям оксиморон виждали ли сте? Две десни партии спорят коя е по-лява“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за закриване на Държавната петролна компания.

От парламентарната трибуна Нинова заяви позиция по обсъжданата тема, като уточни, че го прави от името на автентично лява партия: „Ние сме за това да се развива държавната собственост и държавна собственост не е лошо словосъчетание. В Конституцията пише, че държавната, общинската и частната собственост са равнопоставени. За краткото време, в което управлявахме, показахме, че държавните предприятия могат да печелят, да увеличават работната заплата, да внасят данъци в държавата, да плащат дивиденти и да си връщат кредити. И бяха една сериозна част от икономиката, която допринесе за това да бъдем на първо място в Европа по икономическо развитие“, припомни лидерът на социалистите.

Нинова се обърна към Христо Иванов: „Сутринта говорихте сериозно, че искате да промените Конституцията. С тези хора? Уважаеми управляващи, знаете ли, че откакто има правителство и мнозинство, няма нито един закон, по който да не сте се карали и да не сте гласували различно?“, обърна се лидерът на БСП към тях и продължи: „Карахте се и гласувахте различно по най-важния закон – за бюджета. Карахте се и гласувахте различно по отношение на Закона за съдебната власт и отделянето на следствието от прокуратурата. Карате се днес по този въпрос. Да не изреждам въобще всички въпроси, по които се карате“, коментира тя.

Според Нинова всеки ден ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ доказват, че това правителство не е правителство, което да гарантира стабилност и сигурност на държавата. „Това е правителство за власт, пари, за страх, за имунитети и за омерта. По един въпрос,

откакто заседаваме, не сте на едно мнение. Конституция ли ще правите? Та вие не можете един въпрос да решите помежду си“, посочи тя.

Лидерът на БСП смята, че ако управляващото мнозинство продължава по този начин, то обрича България на несигурност, нестабилност и на безперспективност. „Това е потвърждение на всички наши думи – правителство на страха и имунитетите, но не и на желанието да се върши работа. Още по-малко в името на народа, за което се клехте“, обясни председателят на партията.

Нинова се обърна към Румен Христов от ГЕРБ: „Абсолютно нормално е с вас да спорим, защото това е дясно-ляво. И да спорим по ролята на държавната собственост е логично“, заяви тя и продължи: „Само да Ви коригирам – ръстът на индустриалното производство не се дължи нито на електроенергията, нито на военната промишленост. На първо място беше ръстът по въгледобив и дървопреработвателна промишленост.“

„Вие се позовавате на 1997 г., но нещата през 2023 г. са доста различни“, обясни Нинова. „Ковид кризата и войната промениха много неща из основи. Вижте колко се засили ролята на държавата в тези кризи. Държавата започна да изкупува активи на предприятия, за да ги спаси. Държавата направи цели антикризисни планове, наля милиарди. Това е доказателство за нашата теза, че ролята на държавата е ключова. За съжаление, тя мина през много страдание за хората. Приключи този краен неолиберализъм, в който пазарът определяше всичко“, каза още тя.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

13°C Усещане 13°C
1019hPa 73% 100% 1m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1016hPa 63% 100% 4m/s 10deg