Атанас Славов: Не виждам основание за стартиране на избор на нов главен прокурор

Атанас Славов: Бих предложил задължителна консултация с парламентарните групи при формиране на служебно правителство

Не виждам никакво основание за стартиране на процедура за избор на нов главен прокурор, обяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти днес. Според него седемдневният срок, определен в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за започване на избор след освобождаването на главния прокурор, е инструктивен, а не задължителен.

“Заявена е амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа и до седмица-две ще има проект за промени в конституцията, който се отнася до главния прокурор, неговата функция и правомощия в съдебната власт. Така че би трябвало да има ново устройство на съдебната власт”, заяви Славов.

Министърът потвърди тезата си, че изборът на нов главен прокурор трябва да бъде извършен от ВСС, който има обществено доверие.

“Не смятам, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) има достатъчно легитимност оттук нататък да извършва такива важни назначения. Бих призовал за институционален аскетизъм, един вид въздържание от вземане на такива решения, когато няма достатъчно доверие и легитимност в действията на органа”, добави той.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 75% 5m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 44% 75% 2m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 3m/s 30deg