Австрия отхвърли призивите на Фон дер Лайен за България в Шенген: Няма смисъл дори да говорим

Австрия отхвърли призивите на Фон дер Лайен за България в Шенген: Няма смисъл дори да говорим

Австрия отхвърли призивите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за вдигане на ветото срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, като обяви, че в момента дори няма смисъл да говори по този въпрос, предава Euractiv.

В речта си “За състоянието на Съюза“ в сряда председателят на ЕК призова Австрия да преосмисли позизицията си за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като “най-накрая да ги пусне – без допълнително забавяне“.

Урсула фон дер Лайнен: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!

Австрия обаче побърза да отхвърли искането.

“В момента цифрите на миграцията нарастват в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша“, заяви вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер в изявление.

“В този момент няма смисъл да говоря за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко“, отсече той.

Австрия блокира присъединяването и на двете страни, опасявайки се от приток на нелегални мигранти. Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на ЕС след присъединяването към Шенген.

Фон дер Лайен, от друга страна, подчерта, че България и Румъния вече са се превърнали в модел, “показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията“.

“Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, категорична бе Фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.

У дома продължаващото настояване на правителството за блокадата също беше критикувано от либералната партия NEOS, която сега е в опозиция.

“Това е директен призив към австрийското федерално правителство най-накрая да отмени своето неописуемо и антиевропейско вето“, заяви евродепутатът от NEOS Клаудия Гамон пред APA след речта на Фон дер Лайен.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 73% 7% 5m/s 30deg
18°C Усещане 17°C
1024hPa 59% 20% 0m/s 0deg
19°C Усещане 19°C
1019hPa 68% 20% 3m/s 160deg