Българските въоръжени сили участват в серията многонационални учения под общото наименование „Defender – 2023“

Европейски страни обявиха, че няма да изпращат сухопътни сили в Украйна

За поредна година Въоръжените сили на Република България ще участват в серия многонационални планирани учения под общото наименование „Defender – 2023“, ръководени от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Подобен тип учения вече са провеждани през 2017 г., 2019 г. и 2021 г. с цел съвместната подготовка на военните формирования от държави-членки на НАТО и страни-партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.

Многонационалните учения, обединени в „Defender – 2023“, се планират от 2021 г. Те се провеждат в периода април-юни 2023 г. в Балтийския, Балканския, Черноморския и Средиземноморския регион. Предвижда се в тях да участват над 22 000 военнослужещи от 26 страни-членки и страни-партньори на НАТО. Основната цел е да се повиши подготовката на участниците в многонационална среда за провеждане на отбранителни действия. Съвместните тренировки ще допринесат за готовността за единен отговор на страните от НАТО и техните партньори на предизвикателствата пред сигурността.

„Defender – 2023“ обединява многостепенни учения, които се провеждат в три последователни фази – „Swift Response“, „Immediate Response“ и „Saber Guardian“.

България ще бъде домакин на две от свързаните учения в „Defender-2023“ – тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” и „Пирински страж – 2023“. Военни формирования от въоръжените ни сили ще участват и в учение за преодоляване на водна преграда („Wet Gap Crossing“) в Румъния. Ученията с българско участие са обединени под наименованието „Балкан – 2023“ под общото ръководство на Съвместното командване на силите.

Тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” (“Defensive Shield – 2023“) ще се проведе от 17 май до 29 май 2023 г. на Учебен полигон „Ново село“. По време на „Отбранителен щит“ ще бъде развърната многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските ВВС.

Тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж – 2023“ („Pirin Sentinel -2023“) ще се проведе от 17 май до 2 юни 2023 г. на Учебен полигон „Корен“. По време на учението ще бъде развърнат щаб на многонационална бригада и многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, танкова рота, реактивна и противотанкова батарея от българските Сухопътни войски, гръцки танков взвод, танков взвод от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС на България и Гърция.

Тези две учения са част от втората фаза на „Defender – 2023“ – „Immediate response – 2023“.

Учението за преодоляване на водна преграда „Wet Gap Crossing“ ще се проведе от 25 май до 11 юни 2023 г. в района на Бордушани, Румъния. В него ще участват понтонно-мостова инженерна рота от 55-и инженерен полк – Белене, щурмови самолети за непосредствена авиационна поддръжка от авиобаза Безмер и взвод „Военна полиция“.

„Wet Gap Crossing“ е част от третата фаза на „Defender – 2023“ – „Saber Guardian – 2023“.

В района на НВУК „Чаралица“ под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната Национална структура (EXCON BGR), която ще осъществява общото ръководство и контрол от българска страна на тактическите учения с бойни стрелби „Отбранителен щит – 2023” и „Пирински страж – 2023“ и ще координира участието на формированията от българските въоръжени сили в учението на територията на Румъния „Wet Gap Crossing“. Тя ще координира действията със Съвместната група за ръководство и контрол на свързаните учения „Defender – 2023“ (Combined Exercise Control Group) в Графенвьор, Германия.

Във връзка с провеждането на ученията в посочените периоди от утре, 16 май, се предвижда предислоциране на сили и средства от българските въоръжени сили по републиканската пътна и железопътна инфраструктура от Благоевград и Плевен до учебните полигони „Ново село“ и „Корен“. Ще бъде използвано и въздушното пространство на страната ни. Техника от армиите на страните-участнички също ще бъде придвижвана по националната пътна и железопътна мрежа.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

33°C Усещане 32°C
1009hPa 31% 0% 3m/s 0deg

35°C Усещане 35°C
1010hPa 31% 20% 5m/s 0deg