Bloomberg: САЩ инициират нов пакет от 50 милиарда помощ за Украйна

Bloomberg: САЩ инициират нов пакет от 50 милиарда помощ за Украйна

Съединените щати водят преговори със страните от Г-7 за предоставяне на помощ от 50 милиарда долара (91.85 милиарда лева) за Украйна, пише Bloomberg

Според запознати с предложението планът се обсъжда от лидерите на групата, като САЩ настояват за постигане на споразумение по време на срещата на Г-7 в Италия през юни.

“Дискусиите по тази тема са трудни и постигането на споразумение може да отнеме още месеци”, са посочили източниците.

Планът е сигнал за силна подкрепа от страна на Вашингтон, след като през април Конгресът одобри помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев, която беше отлагана с месеци поради партийни спорове. Този ход също така ще окаже нов натиск върху Европейския съюз да се откаже от възраженията си срещу използването на замразените руски активи.

Говорителите на Министерството на финансите на САЩ и на Съвета за национална сигурност към Белия дом са отказали коментар.

Запитана за този тип предложение, при което САЩ или част от страните от Г-7 отпускат средствата за помощ, които ЕС изплаща, използвайки замразените активи, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е заявила, че “това е нещо, което обсъждаме”.

“В идеалния случай бихме искали всички членове на Г-7 да участват, да бъдат част от това, а не Съединените щати да го правят сами”, е заявила тя пред Bloomberg в интервю в Седона, Аризона, в петък (3 май).

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg