Борислав Гуцанов: Имаме нужда от силна и обединена левица – десницата не дава решения за България

Борислав Гуцанов: Имаме нужда от силна и обединена левица - десницата не дава решения за България

„Студената война“ с президента трябва да спре, социалистите не я приемат

„Парламентарната група на „БСП за България“ е единна. Имаме пределно ясни решения, че няма да подкрепим първия и втория мандат при никакви условия.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.

Той изтъкна, че БСП вчера са внесли две предложения за решения в Народното събрание, които са от изключителна важност за страната.

„Първото е оръжията, предоставени от България на Украйна, по никакъв начин да не бъдат използвани на територията на Русия. Знаете, имаше голям дебат в София на Парламентарната асамблея на НАТО пред няколко седмици, защото едно такова разрешение прави още една крачка към по-голям световен конфликт. А позицията на БСП винаги е била, че въобще не трябваше да изпращаме оръжия“, обясни Гуцанов.

Второто предложение на социалистите е български войници да не отиват на територията на Украйна.

Освен това, БСП внася 5 законопроекта. „Единият от тях е свързан с намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%. Надявам се в парламентарния дебат да се появят и други предложения за намаляване на цената на лекарствата, защото в България те са на фантастично високи цени. Абсурдно е българите да трябва да си купуваме лекарствата от Турция, при тези производствени мощности, които имаме тук“, посочи социалистът.

Борислав Гуцанов изрази учудване от твърдението на Корнелия Нинова за „дворцов преврат“ в БСП.

„Тя си подаде оставката пред Изпълнителното бюро, след което написа писмо до социалистите, че се оттегля. Тоест, ако има преврат, както тя твърди, излиза, че тази оставка е била проформа“, коментира той.

Според него пътят на БСП оттук нататък е обединението, както вътре в партията, така и навън към другите леви формации.

„Трябва да дадем знак, че сме готови за това обединение и да направим реални действия към него. „Студената война“ между нас и президентската институция също трябва да бъде прекратена. Не може БСП да се караме постоянно и вътре, и навън“, категоричен бе Гуцанов. По думите му социалистите и симпатизантите на партията не приемат политиката на замразяване на отношенията с президента.

Според Гуцанов България се нуждае от силна Българска социалистическа партия, която, като единствената лява партия в парламента, е естествен обединител на лявото.  

„Нормално ли е от 26-то място по стандарти на ООН, в момента България да е на 72-ро място? Може ли хората да искат да отидат в чужбина, защото нямат работа тук? Може ли да се приемат бюджети година за година, без да има перспектива поне 10 години напред? От БСП искаме България да бъде възродена и да върви по един друг път на своето развитие“, каза още председателят на парламентарната група на социалистите.  

„БСП трябва да следва пътя на обединението, ако искаме да сме този фактор, който определя развитието на страната ни, ако искаме да има силна икономика, а оттам – силна социална политика. Ако искаме България да бъде уважавана и достойна, трябва такова ляво обединение. Десницата не дава решения на проблемите в България. Напротив, тя ги задълбочава“, заключи Борислав Гуцанов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 22°C
1009hPa 79% 1% 2m/s 290deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 20% 2m/s 140deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 69% 75% 2m/s 150deg