Борисов: От утре започваме срещи с останалите партии, персоната на главния прокурор е без значение

Борисов: Осъждам остро ужасяващата атака срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

От утре започваме срещи с останалите партии, обяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ и депутат от партията Бойко Борисов, който присъства на част от днешния разговор между представители на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме Промяната” – “Демократична България” (ПП-ДБ). На него беше обсъждана евентуална подкрепа за създаване на правителство с първия мандат, предаде БТА.

Борисов не конкретизира на какво ниво ще бъдат водени разговорите – на лидерско или на експертно. „Ще бъдат такива, каквито да отговорят ясно на въпросите“, посочи единствено той. 

Според него на днешния разговор между първите две парламентарно представени формации се е получил полезен дебат. 

„Аргументите са на страната на евроатлантическата общност. Ползи има, защото в една силна държава управляващите и опозицията имат еднаква тежест. Нашият проблем 12 години беше, че нямахме опозиция. Сега, каквото и да се случи, има силна опозиция в парламента – И вляво, през „Възраждане“ и от ПП-ДБ вдясно“, каза Борисов. 

„Ако се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление за кратък хоризонт от време, за да приемем бюджет и да тръгнат еврофондовете, както и всичко това, за което говорим – с подкрепата, която заявиха втората политическа сила – много бързо можем да наваксаме изоставането“, допълни още той. 

Борисов увери, че в едно бъдещо евентуално правителство с премиер Мария Габриел, чиято номинация той преди дни обяви, тя ще взема всички решения сама. 

Лидерът на ГЕРБ увери, че джентълменското споразумение с ПП-ДБ ще бъде спазено и те ще излъчат председател на парламентарната Комисия по правни въпроси. 

Във връзка с днешното предложение на членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Борисов коментира: „Персоната е без значение. Има значение единствено приемането на законите, които да гарантират контрола над главния прокурор“. 

Борисов заяви още, че не знае иманета на членовете на кадровия орган в съдебната власт. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 77% 82% 2m/s 360deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 20% 5m/s 60deg

19°C Усещане 18°C
1017hPa 48% 20% 4m/s 110deg