БСП: Единственият и голям губещ от санкциите срещу Русия е ЕС, в това число и България

БСП: Единственият и голям губещ от санкциите срещу Русия е ЕС, в това число и България

Интересът на България ли защитаваме или някакви чужди интереси, попитаха социалистите

„Ние може да не търгуваме много с Русия, но ЕС го прави и загубите му от санкциите надхвърлят 400 млрд. евро, има разкъсване на веригите на доставки.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на изслушването на икономическия министър Никола Стоянов.

От парламентарната трибуна социалистът обясни, че загубите на България от санкциите срещу Русия са като страна членка на Европейския съюз. „Те са много големи. В ЕС се изразяват в забавяне на икономическия растеж, отрицателен икономически растеж, свиване на износа, разпадане на връзки на доставки на индустриални производства. България е една от страните, които плащат геополитическата цена на това, което се разиграва в Украйна. Източна Европа понася най-големи щети от санкциите“, каза още той. И допълни, че докато едни страни печелят в пъти в резултат на санкциите, други търпят загуби.

„На всяко предложение за нов пакет санкции България има наши си собствени интереси. Сметката трябва да бъде точна, защото няма как ние, най-бедните, да плащаме сметката на големите играчи“, категоричен е социалистът.

Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на “БСП за България“, припомни, че целта на санкциите е била да отслаби руската икономика. „Всички статистики и икономически анализи показват, че тази цел не беше постигната. Напротив, точно обратното – руската икономика става все по-силна и по-стабилна. Дори голяма част от руските предприемачи се молят тези санкции да останат, защото те вдигат вътрешното потребление, съответно местното производство. Така че единственият и големият губещ от тези санкции е Европейският съюз, в това число и България“, коментира той.

От трибуната социалистът се обърна към Никола Стоянов: „В отговорите на предни въпроси вие неколкократно казахте, че щетите за българската икономика са минимални и незначителни. Но знаете ли само от туризъм колко пари губи България? Бяхме стигнали около 500 хил. посещения от руски туристи у нас“, обясни той и допълни, че туризмът е продуктът с най-високата добавена стойност и с тези пари се плащат пенсиите и заплатите.

В тази връзка Христо Проданов зададе следния въпрос: “Имате ли представа в числа, в нетна стойност, от перо “Туризъм“, колко пари е изгубила българската икономика?“

Според организационния секретар на ИБ на БСП Борислав Гуцанов най-големият печеливш от санкциите е Китай. „Това, което се случва в момента, налива най-големия ресурс на Китай, а Европа е най-потърпевша, респективно България. Ние български народни представители, които защитават българския интерес ли сме или се чудим на кого да се сложим по-напред?“, попита той.

Социалистът даде примери с загуби, които България търпи: „Спирането на “Белене“ и невъзможността той да продължи с евентуални руски инвеститори – това не са ли близо 4 млрд. замразени български пари? Колко ще струва, ако “Белене“ бъде построена по начина, по който е най-нормално това да стане – допълнително с европейски и с руски инвеститори – около 10 млрд. Колко е евентуалното свързването с “Уестингхаус“, което беше гласувано от мнозинството в предходния парламент – около 30 млрд. Да виждате някаква разлика?“, попита Гуцанов и даде примери и със спирането на Бургас-Александруполис, както и “Южен поток“.

„Това не са ли сериозни решения на Народното събрание за развитие на икономиката на България и не трябва ли така да се гледа, когато говорим за национален интерес? За пореден път питам ние интересът на България защитаваме или някакви чужди?“, попита социалистът и добави, че страната ни трябва да има икономически връзки с всички по света, които носят полза на България, на българската икономика и българските семейств

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1019hPa 67% 20% 6m/s 130deg
23°C Усещане 22°C
1018hPa 49% 0% 5m/s 100deg
24°C Усещане 24°C
1018hPa 50% 75% 3m/s 0deg