БСП към министър Велкова: Вие ли лъжете или президентът? Изхарчени ли са пари от ПВУ незаконно?

Корнелия Нинова към президента: Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното решаване

В крайна сметка и парите са изхарчени, и законът е нарушен

„Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни. Законите, които трябва да приемем, за да може България да се модернизира чрез тези средства, не да ги усвои, а да се модернизира – това е много важен въпрос.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Изслушването е по искане на групата на БСП и е свързано с изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв към момента.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите се обърна към министър Велкова: „Г-жо министър, току-що в изявлението си влязохте в тежко противоречие с президента Радев, който Ви е назначил. Вие заявихте, че по силата на закона Министерски съвет не може да използва средствата от Сребърния фонд и от Плана за възстановяване и устойчивост, а ето какво каза президентът Радев по време на последните консултации: „Служебното правителство, от което се очакваше да прави само избори, успя да внесе и да договори по Плана за възстановяване и устойчивост. Миналата година ние получихме първия транш.” Първият транш е 2.7 млрд. лв. И президентът уточнява: „Този транш, обаче, отиде за социални плащания. Сега задачата е още по-тежка, защото те трябва да се извадят и да се вкарат на ново в инвестиции за модернизация на страната, където им е мястото.”

След изнесените данни Корнелия Нинова се обърна към министър Велкова и я попита кой лъже – тя или президентът. „Той казва, че първият транш е изразходен за социални плащания, Вие казвате, че законът забранява на Министерски съвет тези пари да ги пипа. Кое от двете е истина? Защото е много важно. Това би било част от този голям дефицит, който са заложили“, заяви тя и попита, ако тези средства наистистина са изхарчени не по предназначение, каква би била европейската реакция. „Ами ако ги загубим тези пари? Ами ако искат да ги върнем? И защо тези пари харчите при тези увеличени приходи, които отчитате

тук във всички данъчни пера – и от акцизи, и от социални осигуровки?, попита още лидерът на социалистите.

Нинова припомни, че Росица Велкова беше зам.-министър на финансите в правителството на Кирил Петков. „Стояхте до мен понякога в Министерски съвет. Вие написахте бюджета за 2022 г., Вие направихте годишната прогнозна рамка за следващите 3 години и там нямаше нито дума за свръхдефицит, за фалит на държавата. Вие ни убеждавахте, че социалните разходи, които увеличаваме, са покрити с приходи. Какво се промени, че бяхте зам.-министър там и сега сте министър в служебното правителство на президента Радев?“, постави въпроса Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП цитира отново думи на министър Велкова, с които тя заявява, че ако няма бюджет, и ако не се продължи удължителният бюджет, след юли изпадаме в тежка криза. „Това не го ли знаехте миналата година, когато ние с „Продължаваме промяната” настоявахме правителството да приеме редовен бюджет за 2023 г.? Вие искахте само удължение до юли. Тогава не осъзнавахте ли какво ще се случи от 1 юли?, попита Нинова и призова да не се прехвърля отговорността на партиите и на парламента. „Отсега го усещаме какво ще стане: “Те депутатите са лоши и не искат бюджет. И не приемат бюджет.” Поемете си отговорността. Вие направихте грешка, че не внесохте бюджет миналата година и сега ще си носите отговорността за това“, настоя председателят на социалистическата партия.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

20°C Усещане 20°C
1019hPa 77% 0% 1m/s 250deg