БСП към правосъдния министър: Вярно ли е, че две служебни министерства са извършили измама за 2 млн. лв.? Сигнализираме Европейската комисия

Георги Свиленски: Денков и Габриел да отидат при хората, да не стоят на топло

Операция “Чисти ръце“ трябва да важи по всяко време, при всички кабинети, партии, министри, премиери

„На 28.05.2023 г. в ефира на БТВ бе излъчено разследване относно възможно ощетяване на бюджета на България с около 2 млн. лева. Основно бе изнесена информация за обществена поръчка, обявена на 30.09.2022 г. от тогавашния министър Крум Зарков за нуждите на Главна дирекция “Изпълнение на Наказанията“ за снабдяване на затворите в България с газьол за отопление.“ Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов по време на парламентарен контрол.

По думите на социалиста основен критерий се посочва, че е най-ниска предложена цена. „Изискване на търга е участниците да предложат отстъпка от цената на газьола, като всяка седмица Министерството на енергетиката подава към ЕК, а тя обявява на сайта си. Фирмата победител дава 3% отстъпка от тази цена. До този момент към ЕК винаги е подавана цена на националната ни рафинерия, уточни той и допълни: „Ако отстъпката на цената на газьола се формира на база 3% отстъпка от цената на “Лукойл“, то фирмата победител в поръчката ще работи на загуба“, обясни Гуцанов.

От парламентарната трибуна той изтъкна следния проблем: „Внезапно е решен нов източник на информация – Софийска стокова борса. На 15 май е подписан договор за доставка с фирма “М-Форма“, а на 19 май министърът на енергетиката сменя източника на информация за базовата цена, след подписването на договора, от която се дава отстъпка от 3%. Разликата е 20% – именно тези 2 млн.“, обясни Борислав Гуцанов.

В тази връзка социалистът се обърна към министъра на правосъдието Атанас Славов със следните въпроси: “Защо е избран критерият цена, докладвана от Министерството на енергетиката към ЕК?“, “Кой е предложил този метод и как е обоснован?“, “Получавал ли сте писмо до Вас, с копие до министъра на енергетиката, в което да ви информират за промяната на източника на информация, и където да се посочва, че това ще доведе до ощетяване на бюджета на България?“.

Зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски припомни, че този въпрос многократно е бил задаван вече: „Това явно касае корупция – зададохме въпроса на 10-ти май и на 11-ти май веднага договорът бе сключен. Договорът бе сключен с много ускорен темп, за да не може вероятно Вие да го прекратите“, предполага социалистът.

И продължи: „Служебният министър на енергетиката в онова разследване по телевизията казва: „Аз ще кажа на служебния министър на правосъдието да прекрати договора, защото е порочен.“ Те правят една порочна сделка и след като тя бъде разкрита, единият министър казва на другия: “Прекрати договора“. Министърът на правосъдието, обаче, не иска да го прекрати, а напротив – отива и сключва договора, за да е по-сигурно и да е невъзвратимо. За да могат 2 милиона лв. да бъдат откраднати или отклонени“, обясни депутатът от БСП и призова министърът на правосъдието да прекрати тази поръчка.

Отношение по казуса взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова: „Решението на ВАС е от 24.04.2023 г. и то казва, че процедурата е редовно обявена и проведена. Договорът е сключен след решението на съда, през май, а цената е подменена след това. Съдът се е произнесъл на един ранен етап, но след това от две министерства са направили една далавера, подменили са цените, от което държавата губи 2 млн. лева“, обясни председателят на БСП.

Нинова припомни, че министърът е представител на една политическа сила, която съществува благодарение на това, че се бори уж с корупцията и прави съдебна реформа. „Няма никакво значение дали една далавера или кражба е направена по време на служебен, или на редовен кабинет. За нас операция “Чисти ръце“ трябва да важи по всяко време, при всички кабинети, партии, министри, премиери. Нашата битка е това – борба с кражбите, които ощетяват народа, при всички управления, независимо от техния цвят“, каза още тя.

„Тъй като виждам, че ще се поослушате, ще възложите одит, 6 месеца нещо ще преперете, “ала-бала“ ще направите, за да прикриете и тази сделка, ние няма да чакаме“, заяви Нинова и продължи: „Ще сигнализираме прокуратурата за проверката на тази сделка, както и европейските институции и ЕК за това, че са били умишлено подведени с информация за цените, че са подменени цените едва след като е сключен договорът, че фирмата, която е трябвало да подаде цените, нито е питана, нито е давала цени.“

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 75% 3m/s 100deg

12°C Усещане 11°C
1008hPa 57% 27% 5m/s 270deg

12°C Усещане 12°C
1004hPa 87% 58% 3m/s 270deg