Честит празник, Варна! Вълна от цветна емоция и красота заля морската столица! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Едва ли има празник, който повече от 24 май да обединява и сплотява българите! Едва ли има българин, който да не трепне, когато чуе химна “Върви, народе възродени!” Гордост изпълва ученици, учители и родители, когато облечени празнично вървят рамо до рамо зад високо вдигнатия трансперант с името на тяхното училище, културна институция или детска градина…

Така беше и днес, когато прекрасна цветна вълна заля сърцето на Варна, бликнала от площад “Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм, видя репортер на СайтЪТ.

Не вълна, не море, а Вселена от чиста енергия и светлина озариха морската столица.

Празничната програма започна в с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. След това на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ беше издигнато българското знаме, а в традиционната фолклорна композиция се включиха над 600 ученици и студенти. След фолклорния поздрав в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.

125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти се включиха в тържественото общоградско шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската  азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Под звуците на химна „Върви, народе, възродени“, изпълнен от духовия оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, тръгна празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних, официалните лица и тазгодишните носители на Награда „Варна“ в областта на образованието, науката и културата.

Традиционно след този блок преминаха ученици и учители от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, които честват патронен празник, следвани от училищата, които са носители на „Награда Варна“ – ОУ „Панайот Волов“, СУ „Св. Климент Охридски“, Общинският детски комплекс, училища, честващи юбилеи – ВМГ „Св. Николай Чудотворец“ – 75 години, ОУ „Черноризец Храбър“ – 50 години. Успоредно с тях се движи и колона от деца, учители и родители от детските градини на Варна. В края преминаха и блоковете на висшите училища и духовият оркестър на Военноморските сили.

Шествието се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете продължиха по бул. „Осми Приморски полк“, а друга – по бул. „Сливница“.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1010hPa 60% 98% 2m/s 80deg

25°C Усещане 24°C
1012hPa 38% 2% 2m/s 310deg

28°C Усещане 27°C
1010hPa 23% 0% 4m/s 100deg