Четири лапи: Фермите за ценни кожи могат да бъдат затворени завинаги в ЕС

Четири лапи: Фермите за ценни кожи могат да бъдат затворени завинаги в ЕС

Над един милион граждани на ЕС заявяват, че искат фермите за ценни кожи да бъдат забранени във всички държави членки.

Европейската гражданска инициатива “Европа без кожи” (ECI), чиято цел бе да постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни за производство на кожа, официално достигна един милион валидирани подписа, което беше изискването за постигането на потенциална промяна на закона.

Това е десетата успешна Европейска гражданска инициатива (ECI) от стартирането на метода през 2012 г. Седем от десетте европейски граждански инициативи са посветени на въпроси, свързани с животните. Европа без ценни кожи е най-успешната ECI за хуманно отношение към животните и третата най-успешна от всички.

На 14 юни в Европейската комисия бяха официално внесени 1, 502, 319 подписа, сред които бяха и 71 444-те валидирани подписа от България.

Йозеф Пфабиган, изпълнителният директор на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, сподели, че е убеден, че изискванията на ECI вече са изпълнени, приложени и залегнали в законодателството на ЕС:

“Това е едно от най-успешните демократични участия, които някога сме виждали в рамките на Европейския съюз. Обществеността, както и водещите световни гласове на икономиката, неправителствените организации и учените изпратиха категорично послание, че фермите за ценни кожи не принадлежат към модерната модна индустрия и модерното общество.

“Сега Европейската комисия трябва да се вслуша и да изложи ясно законодателно предложение, което окончателно да забрани отглеждането на кожи и да остави в историята пускането на кожени продукти от ферми на европейския пазар. Предвид предстоящите законодателни промени в областта на хуманното отношение към

животните, които в момента се подготвят в Брюксел за по-късно през годината, това би била идеалната възможност да се сложи окончателен край на тази жестока практика.

“ЧЕТИРИ ЛАПИ бе създадена преди тридесет и пет години като организация, бореща се за забраната на ценни кожи в Австрия и сега се радваме да видим, че и останалата част от Европейския съюз се бори за точно същата кауза, с която поставихме нашето начало. За нас от ЧЕТИРИ ЛАПИ това е исторически момент и горд ден за нашата организация, както и за общността за защита на животните в Европа”, допълва Пфабиген.

Сега организаторите на ECI ще се срещнат с Европейската комисия, ще присъстват на публично изслушване в Европейския парламент, след което, Комисията ще трябва да отговори публично на инициативата преди края на годината.

Райнеке Хамелеерс, главен изпълнителен директор на Eurogroup for Animals, добави: “Огромната обществена подкрепа за тази инициатива показа ясно едно нещо: ценните кожи трябва да останат в миналото. Гордеем се, че постигнахме още една стъпка към прекратяване на тази жестока и ненужна практика и сега призоваваме Европейската комисия да използва новото законодателство за хуманно отношение към животните, за да изпълни желанието на 1,5 милиона европейски граждани.”

ПРЕДИСТОРИЯ

Инициативата стартира през май 2022 г. и получи подкрепата на повече от осемдесет организации от цяла Европа. Тя приключи на 1 март, по-рано от официалния си краен срок, благодарение на рекордния брой събрани подписи: 1 701 892 за по-малко от десет месеца. ECI също така успешно достигна прага от подписи в осемнадесет държави членки, което е три пъти повече от минималното изискване от седем държави членки.

ECI “Европа без ценни кожи” е официално регистрирана от Европейската комисия на 16.03.2022 г. и работи от 18.05.2022 г. до 01.03.2023 г. Инициативата беше представена от група граждани от седем държави-членки на ЕС. Тя има за цел да постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни с единствената или основната цел за производство на ценни кожи, както и пускането на пазара на ЕС на козина от отглеждани животни и продукти, съдържащи такъв материал.

Европейският съюз е един от основните региони за производство на ценни кожи в световен мащаб. Всяка година милиони животни (главно норки, лисици и енотовидни кучета) се затварят законно в малки клетки от телена мрежа и се убиват, за да се произвеждат ненужни,

лесно заменяеми изделия от естествена кожа. Мисията ни е да сложим край на тази жестока практика, като въведем забрана за отглеждане на животни за ценни кожи в целия ЕС.

През март тази година тридесет и осем големи марки за облекло, сред които Hugo Boss, OVS и Marc Cain, изпратиха писмо до Европейската комисия в подкрепа на ECI.

След стартирането на ECI през май 2022 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува няколко разследвания във ферми за ценни кожи в Полша и Румъния и проведе кампания заедно с над 80 неправителствени организации в цяла Европа, за да информира гражданите за жестоката реалност на тази остаряла индустрия. Освен това през изминалия месец ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува видео, заснето край единствената ферма за норки у нас (до село Маджерито), в което ясно се показват щетите за биоразнообразието и околната среда, нанесени от избягалите американски норки.

Четири лапи: Фермите за ценни кожи могат да бъдат затворени завинаги в ЕС

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

33°C Усещане 32°C
1009hPa 31% 0% 3m/s 0deg

35°C Усещане 35°C
1010hPa 31% 20% 5m/s 0deg