ЕС мобилизира запаси за извънредни ситуации и предоставя финансова подкрепа след разрушаването на язовир „Нова Каховка“

България изпраща хуманитарна помощ на Украйна за ВЕЦ „Каховка“

В отговор на призива за помощ на украинските власти след разрушаването на язовир „Нова Каховка“ миналата седмица, ЕС започна да мобилизира стратегически резерви от своя капацитет за извънредни ситуации rescEU: изпращат се три мобилни водопречиствателни станции в помощ на местните власти за осигуряване на питейна вода за засегнатите хора. Всяка пречиствателна станция може да произвежда 120 000 литра чиста вода дневно и по този начин спомага за задоволяване на една от най-неотложните нужди в района — достъпа до питейна вода.

16 европейски държави — Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция — вече предложиха помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и доставят на засегнатите райони цистерни, водни помпи, лодки, спасително оборудване, генератори и друга животоспасяваща помощ.

Хуманитарните партньори на ЕС в Украйна пренасочиха текущите си действия за предоставяне на животоспасяваща помощ на засегнатото население: питейна вода, готова за консумация храна, парична помощ и съоръжения за подслон. За да подкрепи допълнително хуманитарните операции на място, ЕС мобилизира и допълнителни 500 000 евро за посрещане на непосредствените нужди, произтичащи от разрушаването на язовира „Нова Каховка“. Мярката идва в допълнение към вече отпуснатата през 2023 г. хуманитарната помощ за Украйна в размер на 200 млн. евро.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 20°C
1022hPa 37% 20% 5m/s 350deg
20°C Усещане 19°C
1023hPa 40% 75% 4m/s 310deg
25°C Усещане 24°C
1020hPa 27% 75% 3m/s 310deg