Цената на земетресението в Турция ще надвиши 80 млрд. долара

В Турция продължават да изваждат оцелели от руините след земетресенията

Най-тежкото земетресение в Турция от почти век насам е нанесло материални щети, които може да струват на Анкара близо 84,1 млрд. долара, съобщи турска бизнес група, цитирана от Ройтерс. Правителствен служител определи сумата на над 50 млрд. долара.

Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията миналия понеделник с магнитуд до 7,7 достигна 36 000 души и изглежда, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните трусове фокусът на действията се измести от спасяването на оцелели, затрупани под развалините, към осигуряване на подслон, храна и психологически и социални грижи за пострадалите.

Доклад, публикуван през уикенда от Конфедерацията на турските предприемачи и бизнесмени (TURKONFED), изчислява, че щетите възлизат на 84,1 долара – 70,8 млрд. долара за ремонт на хиляди домове, 10,4 млрд. долара от загубата на национален доход и 2,9 млрд. долара от загубата на работни дни.

Според доклада основните разходи ще бъдат свързани с възстановяването на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дългосрочните нужди от подслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще завърши възстановяването на жилищата в рамките на една година и правителството подготвя програма, която “отново да изправи страната на крака”.

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, засегнати от трусовете миналата седмица, което се равнява на около 15 на сто от цялото население. Районът произвежда близо 10 на сто от националния БВП.

Въздействието на земетресението върху брутния вътрешен продукт е малко вероятно да бъде толкова силно, колкото след земетресението през 1999 г. в Северозападна Турция, което засегна индустриалното сърце на страната, заяви в неделя изпълнителният директор на МВФ Махмуд Мохиелдин в изказване покрай Арабския фискален форум.

Въпреки това икономисти и официални лица смятат, че земетресението ще намали икономическия растеж с до два процентни пункта през тази година.

Правителството прогнозира растеж от 5 процента през 2022 г. и преди земетресението прогнозираше растеж от 5,5 процента през 2023 г.

Информация БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg