Давид Киркоров, „Алтернативата на гражданите“: Проблемите с електропреносната мрежа във Варна се задълбочават, а това ще доведе до отлив на инвестиции (ВИДЕО)

Давид Киркоров, „Алтернативата на гражданите“: Проблемите с електропреносната мрежа във Варна се задълбочават, а това ще доведе до отлив на инвестиции (ВИДЕО)

Проблемите с доставката на електроенергия, особено във вилните зони и селата около Варна, се задълбочават все по-сериозно във времето. TheSite24 потърси за коментар общинския съветник от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ в местния парламент Давид Киркоров, който нееднократно е повдигал темата в рамките на общинските сесии и комисии.

Според Киркоров проблемът е сериозен и ролята на общината е да е в постоянна комуникация с ЕРП „Север”, за да подава навременна информация как се развива градът и да изисква от тях изпълнение на инвестивионните намерения.

„Съгласно Закона за енергетиката, всички електоразпределителни предприятия, каквото е и ЕРП „Север”, са задължени да развиват, модернизират и реконструират разпределителната мрежа в районите, в които оперират. Това става на базата на доклади, които са задължени със закон да изготвят, в които те описват перспективите за развитие в районите и съответните мерки, които ще предприемат, за да не се стига до ситуацията, в която се намираме в момента.”

Общинският съветник отбеляза, че в момента Варна се намира в доста неприятна ситуация, посочвайки, че дори малки, еднофамилни къщи, които се строят предимно във вилните зони, не могат да се присъединят към мощностите, защото такива няма.

Успоредно с това – Общият устройствен план на Варна и инвестициите, които са предвидени в него не биха могли да се реализират, точно поради тази причина – липсата на мощности в определени райони на общината.

„Това пък води след себе си до ситуация, в която ние не можем да привлечем нови инвеститори, които няма как да изградят производството си, точно поради липса на мощности. А оттам, губим и работни места“, посочи общинският съветник.

И макар Община Варна да няма много лостове за справяне с проблема и това да са задължения, вменени със закон на ЕРП-тата, в краткосрочен план Киркоров набеляза няколко варианта за решаване на този проблем.

„Една от възможностите е във вилните зони да бъдат изградени паралелни клонове за захранване като по този начин малките, битови абонати ще бъдат обезпечени. Това ще подобри качеството на доставките на електроенергия, а в дългосрочен план – несъмнено трябва да бъдат вложени сериозни инвестиции в разпределителната и преносната мрежа. Тук вече говорим за разширение на подстанциите, за разширение на мрежите за средно напрежение и едва така ще имаме една устойчива мрежа, която отговаря на динамичното развитие на Варна“, категоричен бе Киркоров и отбеляза, че именно на това се дължат и проблемите във вилните зони и някои квартали на града, а именно – старите мрежи, които са били изградени преди много години и вече не могат да поемат нарастващото население в тези райони.

На въпрос дали възобновяемите източници на енергия не биха могли да бъдат алтернатива на проблема с електроразпределителната мрежа, общинският съветник заяви:

„Проблемът там е следния. През деня – това е много добре, защото се разтоварва мрежата, но не е изключено да се получи и обратния ефект. Когато имаме прекалено големи мощности, които произвеждат електроенергия, е възможно да се стигне до пренатоварване с генерация. Това вече се е случвало в други райони на страната. Във Варна за момента ВЕИ-тата наистина разтоварват мрежата през деня и помагат да се облекчи товара.”

Важно е да отбележа, че при изграждането на ВЕИ мощности, отново съответното ЕРП трябва да следи дали този район, в който ще се поставят тези мощности, е подходящ за подобна инвестиция.

Повече вижте във видеото:

Общинският съветник от Коалиция „Алтернатива на гражданите“ Давид Киркоров коментира и проблемите с изграждането на ВиК мрежата, която е сериозен проблем, отново във вилните зони, които в последните години стават все по-предпочитано място за живеене.

„Тази тема има много комплексни нюанси и съответно хората се сблъскват с най-различни ситуации. Обикновено, когато някой започне да строи еднофамилна жилищна сграда – попада най-често в двата казуса.

Единият е да няма никаква водопреносна мрежа към имота като там единственото решение за инвеститорите е да си изградят сами тази мрежа, след което да я подарят на общината. Това обаче е инфраструктура, която ще се ползва не само от съответния имот, а и от други абонати. Да не говорим, че много често хората не срещат и съдействие в лицето на общината и хората изпадат в доста отчайваща ситуация.

Вторият казус, който е също е много често разпространен, особено във вилните зони, е когато има водопровод – изграден преди години от кооперация. В този случай инвеститорите трябва да заплатят определена такса, за да се присъединят. Не са единични случаите, когато обаче съответния водопровод не отговаря на нужните характеристики или дори няма документи. Тогава няма как да бъде издадено разрешение за въвеждане в експлоатация на съответния имот.

Правилното решение в тази ситуация е общината да изгради тази инфраструктура. Това може да стане едва след влизане на подробните устройствени планове в съответните райони на Варна.

Но все пак това е комунална услуга и не виждам резон инвеститорът да влага средства в нещо, което след това се експлоатира от общината и ВиК оператора“, каза в заключение общинският съветник Давид Киркоров.

Кой е Давид Киркоров:

Давид Киркоров е общински съветник от „Алтернативата на гражданите”. Завършил е специалност Бизнес администрация в берлинския университет по техника и икономика Hochschule für Technik und Wirtschaft, със специализация във финансово дело и инвестиционни процеси.

Развива се професионално като Ръководител проекти в сферата на сградните инсталации – отопление, вентилация и климатизация, както и в сферата на възобновяемите енергийни източници.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg