Демерджиев: Българската граница не е била толкова добре охранявана, както в последните 10 години

Демерджиев: Българската граница не е била толкова добре охранявана, както в последните 10 години

Българската граница не е била толкова добре охранявана, както в последните 10 години. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев във Варна, по повод на коментарите свързани с мигрантския натиск, предаде СайтЪТ. Той посочи, че превозните средства са с тайници, а камионите-убийци, които са били заловени в Австрия през 2016 г. с 90 трупа и камиона в Есекс с 39 трупа са нямали тайници.

“Мигрантите се придвижваха свободно, все едно са на парад. Хората си продаваха имотите, защото беше пълно с мигранти, а това се забрави много бързо. Много са интересни и въпросите за това, как се охранява границата, а не се задават въпроси, каква е оградата и прилича ли тя на гръцката? Не се задават въпроси и защо за 10 години никой не намери сили да обезпечи 110 км. от 250 км. на границата? В момента, ние сме принудини да правим точно това и го вършим с огромна енергия, за да можем да покрием тази дупка”, коментира Демерджиев. Той продължи с питане към институциите, защо никой не е оправил и пътищата към границата.

Вътрешният министър акцентира и на това, че близо 2000 гранични полицаи са били съкратени, което е довело до полагане на извънреден труд от страна на полицията и армията.

“Това ли доброто опазване на границата или това, което правим в момента? Затова аз смея да твърдя, че в момента ние влагаме изключително много усилия, които дават добри резултати. За сравнение само ще посоча, че при три досъдебни производства през 2021 г. в Бургас за каналджийство, то през тази година са 170. Сами може да сметнете, колко е увеличението.

И отново ще обърна внимание на две обстоятелства, които са много важни:

Първо, не може да се сключват споразумения с хора за по 5 месеца лишаване от свобода, при положение, че сме ги хващали два пъти за каналджийство. Ако на тези хора им бяха наложени нормални, адекватни наказания, а не прокуратурата да сключва споразумения с тях – те нямаше да са на пътя и нямаше да возят тези мигранти!”, категоричен бе Демерджиев. Той даде пример с двама български каналджии, които са били осъдени на общо 62 години в Гърция.

Той припомни, че нееднократно е търсил помощ от Парламента, предложил е и законопроект, но нищо не се е случило.

“Опазването на границата не е само наш приоритет, той трябва да е национален такъв и очаквам всяка една партия да бъде активна по този въпрос. Имаме безпрецедентна подкрепа от Европейската комисия, както финансова, а тази седмица ще коментираме и техническата помощ, която ще ни окажат”, каза в заключение вътрешният министър.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1009hPa 70% 40% 7m/s 310deg
14°C Усещане 12°C
1012hPa 41% 20% 5m/s 250deg
20°C Усещане 19°C
1010hPa 24% 20% 10m/s 280deg