Домашен арест за 20-годишен мъж обвинен в причиняване на катастрофа със загинал човек

38-годишен домашен насилник отива на съд

20-годишен мъж, обвинен в предизвикване на фатално пътно-транспортно произшествие, бе поставен под домашен арест по силата на определение на Варненския апелативен съд. Горната инстанция отмени съдебния акт на Окръжния съд във Варна, с който Илия И. е бил задържан под стража. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 22 април миналата година в с. Бозвелийско управлявал автомобил с превишена скорост, загубил контрол над него и по непредпазливост причинил смъртта на млада жена и телесна повреда на друга. При разрешени в населено място 50 км/ч той шофирал със 128,5 км/ч. Автомобилът се ударил в стълб от електропреносната мрежа. Деянието е било извършено в пияно състояние. Първоначално за причиненото произшествие е бил привлечен друг обвиняем. Илия И. е бил задържан на 19 март тази година.

Адвокатът заяви, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но неумишлено и е извършено по непредпазливост. Той изключи опасността подзащитният му да се укрие, защото се е явил, когато е бил призован. През изминалия дълъг период, ако е имал подобно намерение, е можел да го реализира. Предстои му полагане на държавни зрелостни изпити, поради което подходящ е домашният арест, аргументира се процесуалният представител.

До момента на привличането си като обвиняем преди две седмици, младият мъж не е бил под заплаха от наказателно преследване и затова не е имало риск от укриване, противопостави се представителят на Апелативна прокуратура – Варна. Деянието е с много висока обществена опасност. Произшествието е допуснато в населено място, с изключително превишаване на максимално допустимата скорост и след употреба на алкохол. Илия е опитал да осуети разкриването на истината. Има опасност да извърши престъпление, като въздейства на свидетели.

Въззивният съд потвърди становището на първата инстанция, че е обосновано предположението обвиняемият да е извършил вмененото му във вина деяние. Еднопосочни са гласните и веществените доказателства, проверени по експертен път. Съдът съобрази повдигнатото обвинение, характеристиките на деянието и данните за личността на обвиняемия. Съществува опасност той да извърши престъпление. Наличието на този риск и на обоснованото предположение са основание за вземане както на „задържане под стража“, така и на втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест. Изготвената съдебно-психиатрична експертиза не дава категоричен отговор за съществуването на заболяване, каквото е описано в епикриза. Съдът взе предвид и предстоящото полагане на изпити за завършване на средно образование от обвиняемия. Комплексният анализ на обстоятелствата обуславят съществуването на важни социални причини, които не налагат настаняване в местата за лишаване от свобода на Илия И. Младежът обаче ще търпи сериозните ограничителни въздействия на втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

16°C Усещане 15°C
1002hPa 61% 20% 5m/s 160deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 3m/s 100deg