Двойно повече от допустимите норми на нитрати са установени в питейната вода в с. Садово

Двойно повече от допустимите норми на нитрати са установени в питейната вода в с. Садово

Двойно повече от допустимите норми на нитрати са установени в питейната вода в с. Садово. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Варна, предаде TheSite24. През изминалите седем дни от РЗИ – Варна са извършили изследвания на водата в 5 населени места. В село Садово е установено, че нитратите са повече от 100 мг/л, при норма – 50 мг/л. 

При анализа на острата заразна заболеваемост, не са установени заболявания, предавани  по воден път. 

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да  не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението:  бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната  система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин  консуматорите и общопрактикуващите лекари. 

На сайта на РЗИ-Варна, в раздел „Здравна информация“ е предоставена информация за  въздействието на нитратите върху организма и здравни съвети към населението. Забележка: Кметовете на общини следва да изпращат своевременно в РЗИ-Варна  всички заповеди за въвеждане и отмяна на режимно водоснабдяване в населените места. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 9°C
1015hPa 87% 18% 2m/s 140deg

4°C Усещане 1°C
1014hPa 75% 18% 3m/s 100deg

3°C Усещане 1°C
1016hPa 93% 0% 2m/s 290deg