Експерт: За да се справим със замърсяването на плажовете и морето е необходимо хората да осъзнаят сериозността на проблема!

Експерт: За да се справим със замърсяването на плажовете и морето е необходимо хората да осъзнаят сериозността на проблема!

След не повече от 3 месеца плажовете по Черноморието ще са пълни с хора. Това означава – слънце, пясък, морски приключения, но след като летовниците приберат хавлиите си, след тях остават тонове боклуци. По данни на еколозите – цигарените фасове са номер 1 замърсител на плажните ивици. Според доц. Виолин Райков, от Института по Океанология във Варна, най-сигурният начин да се преборим със замърсяването по плажовете и в морето, е да се промени мисленето на хората.

“Глобите имат ефект, но дори и те не биха могли да променят изцяло ситуацията. Трябва да се промени мисленето, неоходимо е хората да проумеят, какви вреди нанасяме на природата, когато си хвърляме отпадъците, където ни падне, а не на определените за това места”, посочи Райков.

Преди няколко години учени правиха проучване, в рамките, на което установиха, че фасовете и пластмасовите капачки са основния замърсител на плажовете по българското Черноморие. Тогава те дадоха пример с плаж, в близост до Варна, на който в периметър от 3 кв./м са били извадени 760 фаса. 

Експертите са на мнение, че е необходимо концесионерите и Министерството на околната среда да предприемат мащабна кампания сред хора, във връзка с този сериозен проблем.

“Отделно могат да се правят и различни инициативи. Знам за заведения, които предлагат безплатен коктейл, ако човек събере отпадъците около мястото, на което плажува. Просто – нужен е стимул и цялостно въвличане на човек в проблематиката. Когато се правят почиствания в природата е добре да присъстват повече хора, за да видят, колко сериозен е този проблем”, коментира преди време доц. Райков.

Преди известно време разговаряхе с доц. Райков и за това, колко близо сме до екокатастрофа.

“Пластмасите в моретата и океаните са една част от проблема. Най-важното е да се осъзнаем и да спрем процесите още в началото. Думата екокатастрофа звучи бомбастично, но истината е, че не сме толкова далеч от такива явления, защото събирането на тези отпадъци плюс всички останали негативни ефекти, като климатични промени, намаяване на биоразнообразието – това действа негативно на екосистемата на Черно море и от там върху човешкото здраве”, коментира специалистът.

Доц. Виолин Райков допълни, че в момента основните изследвания, които се правят са свързани с човешкото здраве, в следствие консумацията на различни продукти, които съдържат пластмаси.

“В едно от тези изследвания стана ясно, че в човешката кръв са открити наночастици, което означава, че в крайна сметка до такава степен сме пропити с пластмаса, че всъщност нещата изглеждат почти необратими. Имаме все още шанс да се преборим, като спрем например използването на пластмасите за многократна употреба, да наблегнем на рециклирането им и производството на нови продукти, които да влизат отново в системата за рециклиране. В много държави има сериозен напредък в това отношение. За България мога да кажа, че сме в началото на този етап”, посочи специалистът.

Видео СайтЪТ
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 3°C
1013hPa 100% 75% 3m/s 100deg
5°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 15% 0m/s 0deg
6°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 0% 2m/s 350deg