Министерството на здравеопазването позволи МБАЛ „Света Анна – Варна“ да тегли кредит

Министерството на здравеопазването позволи МБАЛ „Света Анна – Варна“ да тегли кредит

МБАЛ „Света Анна – Варна“, подобно на други изпаднали в тежко финансово състояние държавни лечебни заведения в страната, получи позволение от Министерството на здравеопазването да тегли кредит, с който да разплати задълженията си към доставчици и да излезе на чисти финансови позиции. Задълженията на МБАЛ „Света Анна – Варна“ са около 6 млн. лв. Това съобщиха от лечебното заведение.

Те са основно в резултат от принудителното функциониране на спешната болница на Североизточна България като голямо ковид отделение по време на пандемията /в продължение на 2 години/. Спрените оперативни програми и планов прием на пациенти ограничи дейността в голяма степен до лекуване на пациенти с коронавирус и отработване на спешните случаи от областта и региона.

Периодът съвпадна и със серия увеличения на работните заплати, както и със значително повишаване на нивата на инфлация, които не бяха индексирани адекватно. Всичко това се отрази пряко и неблагоприятно върху финансовите показатели на лечебното заведение.

Съгласувано с МЗ и с цел елиминиране на възможностите за спекулации относно финансовата стабилност на МБАЛ „Света Анна – Варна“ /включително такива с политически заряд в условията на предизборна кампания/, ръковоството на лечебното заведение се ангажира оздравителната програма да се реализира в режим на пълна прозрачност. В тази връзка и с цел оперативното и ефективно усвояване на банковия кредит контрол ще упражняват както оперативното ръководство на болницата, така и назначеният преди дни от Съвета на директорите на МБАЛ „Света Анна – Варна“ прокурист – д-р Влатко Глигоров.

Междувременно МБАЛ „Света Анна – Варна“ продължва безотказно и отговорно, вън от всякакви опити за спекулации, да изпълнява функциите си и денонощно осигурява качествена медицинска помощ на нуждаещите се от цяла Североизточна България, а персоналът получава по график възнагажденията си.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 71% 40% 6m/s 300deg
6°C Усещане 1°C
1022hPa 31% 0% 10m/s 280deg
9°C Усещане 5°C
1022hPa 27% 40% 12m/s 290deg