ЕС и Украйна актуализират и удължават споразумението за автомобилен превоз на товари

Важна информация за пътуващите от Варна към Бургас

ЕС и Украйна удължиха и актуализираха Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките ѝ с пазара на ЕС. 

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 тона на месец.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергей Дерках, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

25°C Усеща се 25°C
1009hPa 67% 0% 3m/s 270deg

21°C Усещане 21°C
1011hPa 78% 0% 2m/s 110deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 69% 20% 2m/s 300deg