Орбан: Грешните решения на Брюксел са виновни за упадъка на икономиката на ЕС

Орбан: Грешните решения на Брюксел са виновни за упадъка на икономиката на ЕС

Унгария иска да върне конкурентоспособността на икономиката на ЕС

Загубата на конкурентоспособност на ЕС е нарастваща тенденция през последните десетилетия. Този спад може да се отдаде основно на погрешни решения на Брюксел, които противоречат на реалностите на световната икономика.  Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за Financial Times.

Сред тези решения Орбан отбеляза бюрократичната тежест върху фермерите от Европа и провала на минималния корпоративен данък в страните от ЕС, което повлия на изтичането на инвестиции от други страни.

Орбан  подчерта, че през периода на своето представителство Унгария, чрез привличане на финансиране от ЕС, планира да сближи регионите на Европейския съюз, да се справи с нелегалната миграция, както и да постави основите на селскостопанска политика, която ще бъде фокусирана върху фермерите.

„Ние се стремим да убедим нашите сънародници европейци, че здравословната конкуренция, както и сътрудничеството с най-добрите технологии, ще доведат до повече растеж. По-специално, ние предлагаме нова зелена промишлена стратегия в сътрудничество с основните индустриални заинтересовани страни. Знаем, че основните играчи в европейската икономика не искат да бъдат защитени от конкуренцията чрез търговска война. Щом не го искат, значи не ни трябва. Нашата цел е да създадем благоприятна за бизнеса среда, като гарантираме, че компаниите имат достъп до достъпна, сигурна енергия и могат да участват в конкуренция с минимални административни тежести”, каза още Орбан.

„Не е тайна, че стратегията за конкурентоспособност на Унгария е почерпила вдъхновение от германско-френската програма за растеж и конкурентоспособност. Следователно не е изненадващо, че Берлин и Париж, заедно с Рим, одобриха инициативите на унгарското председателство. Ние твърдо вярваме, че една конкурентоспособна Европа служи на интересите на всички държави-членки. Унгария се готви за изключително активно европредседателство. Време е да оставим настрана идеологическите спорове и да задвижим двигателя на Европа. Нека направим Европа отново конкурентоспособна”, заяви Орбан.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg