Фериботът в Белослав “плаче” за нов! Ще откъсне ли от “сърцето си” МФ 10 млн. евро? (ВИДЕО)

Фериботът в Белослав “плаче” за нов, тъй като платформата е на 24 години и ремонтът и вече и изключително скъп. По този повод до Министерство на финансите е изпратено писмо, в което се отправя искане да бъдат осигурени нужните между 7 и 10 млн. евро, колкото струва новата платформа. Това съобщи за СайтЪТ кметът на община Белослав Деян Иванов.

“Не само лятото е натоварен фериботът. В последните пет години пътникопотокът е скочил три пъти. Преди превеждахме 500 000 души на година, сега в момента са 1,2 – 1,5 млн. души.

Платформата сутрин и следобед работи без разписание, тръгва, когато се напълни. Прави допълнителни курсове. Построен е през 2000 година и до ден днешен не е гасен. До две години ни предстои много сериозен ремонт. Водим преговори с Министерството на финансите да закупим нов, тъй като става много скъпо да го ремонтираме. Нашите прогнози за стойността на новия са за между 7 и 10 млн. евро.

Политиката в цял свят е там, където има прокопани изкуствени плавателни канали, прехода или препятствието, да са за сметка на държавата. Да не говорим за това, че когато Аспарухов мост е затворен за ремонт, опашките стават километрични”, коментира Деян Иванов.

“Фериботът отвътре е кух и започва да ръждясва, затова до две години трябва да се купи нов. Дали има индикации, че ще ни отпуснат парите, нищо не се знае. За две години се смениха пет правителства, как можем да се надяваме? Тече кореспонденция, в която обясняваме, че фериботът е на 24 години вече и непрестанно някой от четирите му двигателя излиза от строя.

Ремонтът на платформата ще отнеме около 2 млн. лв. Има платки за управлението, които струват около 250 000 евро. Фериботът има 4 двигателя, но може да работи с два.

Няма опасност да спре и да остане насред канала. Ако гръмне един двигател, трябва да го подменим навреме. Тези двигатели обаче вече са много амортизирани.

Управлението на машината е с много стара електроника, която вече не се произвежда. Фирмата производител ни предупреди, че за последен път ни прави резервни части. Само платката за управлението струваше около 11 000 евро, а цялото управление струва 250 000 евро.

Максимумът автомобили, които може да превози платформата, е 40. Зависи обаче от превозните средства, дали са коли, бусове или камиони. Нямаме праг годишно, возим, колкото се качат. Разстоянието, което осъществява фериботът е около 300 метра.

При всички случаи е време за нов, то е като една кола, като стане ретро, поддръжката й става много скъпа. А един ремонт ще отнеме около месец – два. Ако в този момент съвпадне с ремонт на Аспарухов мост, ще стане много интересно”, коментира още кметът.

Деян Иванов коментира и проблема с транспорта по линията Варна – Белослав.

“Проблемът с транспорта стоеше дотам, че след ковид кризата транспортната линия започна да става губеща. Единият проблем, който възникна по това време, е че намаля пътникопотокът, а вторият, че Автогара Варна вдигна таксата за вход и изход на автобусите.

Ние сме имали по 16 курса на ден до Белослав и обратно и тази такса става непосилна и изпълнителя е над 10 000 лв. на минус само от тази такса. Вдигането на цената на билетчето не е печеливша формула, защото, когато прескочи определен лимит, гражданите започват да търсят друга алтернатива. Дали ще е жп транспорт или транспорт от другата страна на канала, където минава автобуса от Девня №14, така че цената трябва да има някакъв баланс.

Тогавашната фирма започна да пуска писма, с които да ограничава графика за пътуване, за да може да съкрати персонал и курсове, за да не работи на загуба. Три пъти пускахме тръжна процедура, не се яви никой.

В крайна сметка от 6 месеца имаме избран изпълнител, но до края на договора му остават още 6 месеца. След месец – два сме длъжни да пуснем нова процедура и се надявам, че някой ще се яви. Все още не е решен и проблемът с автогарата. По закон трябва да има крайна и начална спирка. Поради липсата на автогара в Белослав, автобусът трябва да спира на автогара Варна”, обясни Деян Иванов.

Някога стоял ли е на дневен ред въпросът за вътрешна линия в града?

“Не, защото в Белослав разстоянията са не повече от километър. Ако приемем от най-северната до най-южната точка са около 2-3 километра. Такава линия е нерентабилна. За сметка на това МПС-тата са драстично увеличени при нас като навсякъде. Като навсякъде ние имаме също проблем с паркирането. В търговските части в центъра на града започна да става доста пренаселено. Променяли сме движението по улиците, ограничавали сме местата за паркиране, имаше недоволни и подписка, но сме съгласували различни проекти с КАТ. Мисля, че сме намерили оптималната среда”, допълни кметът на община Белослав.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 62% 60% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1023hPa 72% 46% 2m/s 150deg