Финландия: НАТО и Европа да са внимателни, защото войната в Украйна може да ескалира

Финландия: НАТО и Европа да са внимателни, защото войната в Украйна може да ескалира

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо смята, че рискът от използване на ядрени оръжия във войната, която Русия води срещу Украйна, е огромен. Следователно той разбира колебанието на някои политически лидери относно предоставянето на оръжия за Украйна. В общирно интервю за The New York Times Саули Нийнистьо предупреждава НАТО и Европа да са нащрек за рисковете от ескалация на конфликта.

Президентът на Финландия, Саули Нийнистьо, е човекът, който се смята за основния отговорен за присъединяването на страната му към НАТО, както и на Швеция, която очаква ратификация, след руската инвазия в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън се е консултирал с него за Русия и нейния президент Владимир Путин, с когото Нийнистьо се е срещал многократно.

В дълго интервю в изпълнената си със светлина модернистична резиденция в Хелзинки Нийнистьо предупреди европейските лидери и граждани да са внимателни заради рисковете от ескалация на руската война срещу Украйна.

Коментирайки ситуацията със свалянето на руски ударни безпилотни самолети на територията на Румъния, финландският президент заявява, че сега светът е “в много деликатна ситуация“.

“Дори малките неща могат много да променят ситуацията и за съжаление, към по-лошо. Това е рискът от такава широкомащабна война. Рискът от използване на ядрени оръжия е огромен”, допълва той.

Както обяснява Нийнистьо, думите му са отчасти и отговор на онези, които критикуват “твърде предпазливата“ политика на президента на САЩ Джо Байдън или германския канцлер Олаф Шолц по отношение на предоставянето на ракети с голям обсег на Украйна.

“Има разлика между тези, които носят отговорност и тези, които не носят. Във Финландия също чуваме мнения, че Америка трябва да направи това или онова. И аз просто исках да отбележа, че ако има ескалация на голяма война, ще бъде световна война, така че ядреният риск става очевидно по-голям“, подчертава финландският президент.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

30°C Усеща се 31°C
1009hPa 51% 0% 6m/s 110deg

31°C Усещане 32°C
1006hPa 43% 66% 5m/s 40deg

34°C Усещане 35°C
1005hPa 38% 20% 5m/s 150deg