Фондации искат поставянето на паметник на “Стария капитан” на пристанище Варна – Изток (СНИМКИ)

Фондации искат поставянето на паметник на "Стария капитан" на Морска гара - Варна (СНИМКИ)

Фондации предлагат поставянето на скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан“ на територията на пристанище Варна – изток, научи TheSite24. По този повод кметът на Варна Благомир Коцев се обръща към Общинския съвет да подкрепи и разреши това начинание.

Идеята за създаване на скулптурен ансамбъл, представляващ събирателен образ на българския морски капитан датира от няколко години. Инициатори за създаването на скулптурата са фондациите „Предприемчив европеец” и „Старият капитан разказва“.

За времето от възникването на идеята досега тя претърпява известни промени, отнасящи се до формата и мястото на пластиката, като Община Варна подпомага активно начинанието.

С решение от протокол на Експертният съвет по устройство на територията към Община Варна е съгласувал схема за поставяне на ансамбъла на територията на пристанищния терминал Варна – изток. Схемата е одобрена и от главния архитект на общината.

Мястото на скулптурата е съгласувано с ДП „Пристанищна инфраструктура“, „Пристанище Варна – изток и ИА „Морска администрация“.

На 03.11.2022 г. е бил одобрен ансамбълът на етап „глина“ с някои препоръки, които са били отчетени от автора – Венцислав Марков.

След одобрение на проекта от Общински съвет – Варна предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата.

А ето как ще изглежда и самият ансамбъл:

Ансамбълът е максимално изчистен и представлява една пейка, на която е седнал в последната си несменяема морска вахта Старият Капитан – вперил взор в морето, на което е отдал целият си съзнателен живот и с което го свързва една безкрайна и дълбока любов…

Максимално компактният събирателен образ на Българския капитан, ще бъде излята изцяло от бронз и ще бъде висока (седнала около 1.60 м, пропорционално на цял ръст 2.0 м). седнала в десния ъгъл на една метална пейка.

Старият Капитан ще бъде с българска капитанската униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност – ромба на завършил ВВМУ и знакът на КДП, израбстени детайлно. В двете си ръце ще държи бинокъл.

Ето какво споделят и инициаторите на тази идея:

“Нашият проект напълно ще се вписва в общия ансамбъл на средата, а по-точно на паркинга на Морска гара Варна. Та какво по-добро място за посрещане на гостите на нашия роден град от
Стария Капитан?!

Морската ни столица заслужава своя Символ!

Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и важна част от просперитета на родната ни икономика!

Ансамбълът ще бъде създаден изцяло със средства на Фондацията и доброволни дарения на наши колеги, съмишленици, сродни фирми и организации.

Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

16°C Усещане 15°C
1002hPa 61% 20% 5m/s 160deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 3m/s 100deg