Геймъри и лектори от цял свят пристигат във Варна за първото издание на BLACK SEA GAME SUMMIT 2023

Геймъри и лектори от цял свят пристигат във Варна за първото издание на BLACK SEA GAME SUMMIT 2023

Конференцията с амбициозна програма и турнир по електронни спортове са стъпка в посока утвърждаване на Варна като културна дестинация и засилване на позициите й на международно ниво като град на творческата икономика. 

На 29-ти и 30-ти септември във Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе мащабното гейминг събитие BLACK SEA GAME SUMMIT 2023. Организатори на инициативата са – Клъстер КреаТех България – първата по рода си организация в страната, която цели да засили нивото на иновативност, конкурентоспособност и честота на колаборациите на българските творчески индустрии и Община Варна. 

2023-08-29-BSGS-Save the Date-ND-01.jpg

Варна е градът, който напълно заслужава да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023, защото тук се развива една от най-активните общности в гейминг индустрията! Радвам се, че с наша подкрепа градът ще бъде домакини на събитие, което ще събере млади и иновативни хора от цял свят! Вярвам, че полагаме началото на една прекрасна традиция, която ще надграждаме заедно и която ще утвърждава Варна като Град на знанието – притегателен център за наука, образование и иновации” – каза кметът Иван Портних.

Форматът предвижда конферетна част и турнир по електронни спортове. През първия ден конференцията ще сложи фокус върху ролята и перспективите на творческите сектори от сферата на гейм дивелъпмента, анимацията и потапящите технологии във визуалните изкуства, както и електронните спортове за развитието на икономиката на България. Основна цел на организаторите е събитието да предостави подиум за дискусии на отделните заинтересовани страни в тези структуроопределящи креативни сектори в страната. 

“След успеха на SEE Creative Summit през март 2023 в София, решихме да се фокусираме върху водещия сектор в креативните индустрии, а именно гейм дивелъпмента, анимацията и потапящите технологии във визуалните изкуства! Благодарни сме на Община Варна, че без колебание прие поканата ни, като ни се довери да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023! Амбицията ни е събитието да бъде ежегодно, а целта ни – да привлечем все повече вниманието на младите хора и професионалисти в тази област към морската ни столица, както и към страната ни, в посока утвърждаването й на важен регионален център на креативните индустрии в Европа” – сподели Геновева Христова, председател на Клъстер КреаТех България. 

Вторият ден на Black Sea Game Summit ще бъде посветен на електронните спортове. В рамките на събитието ще се проведе турнирът BSL x/& BG SC2 Varna Invitational 2023, чийто домакини са Bellum Gens – организация с дългогодишен опит в сферата на електронните спортове. По покана на организаторите във Варна ще пристигнат някой от най-силните играчи от Европа в дисциплината StarCraft 2. Играта е с 25 годишна история и има милиони фенове по цял свят и ще предостави истински esport емоции за гостите на събитието.

Отвъд изключително интересната си програма, Black Sea Game Summit 2023 си поставя далеч по-амбициозни цели. Гейминг индустрията, като част от креативните и творчески индустрии, да привлече не само по-голям обществен интерес, но и подкрепа от институциите. По данни на организаторите, този сектор генерира приходи от над 10 млрд. лева (по данни за 2021 г.),  като създава 6.40% от добавената стойност (по факторни разходи) в икономиката на България, което му отрежда 8-мо място по икономически принос в страната. А отбелязаният икономически ръст от 300% в подсектора софтуер и видеоигри е сензационен и едва ли в следващите десетилетия ще се появи сектор, който да навлезе така агресивно на пазара. 

С провеждането на подобен мащаб събитие, Варна дава заявка, че би могла да се бори, наред с градове като Катовице в Полша, за място на картата на градовете-хъбове на кративни и творчески индустрии в Европа. Инвестициите в тези сектори и събития като Black Sea Game Summit 2023 допринасят за изграждането на Варна като един по-приобщаващ и по-справедлив град, където иновациите, творчеството и устойчивите работни места са насърчавани.

Black Sea Game Summit 2023 ще е с вход свободен за всички, които искат да посетят лекциите или да наблюдават турнира по електронни спортове. Организаторите те първа ще разкриват имената на лекторите и международните играчи, които ще пристигнат във Варна за форума. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1015hPa 78% 1% 2m/s 12deg

19°C Усещане 19°C
1015hPa 92% 100% 1m/s 314deg

22°C Усещане 21°C
1014hPa 47% 73% 1m/s 133deg