ГЕРБ номинира Илиана Иванова за еврокомисар

Илиана Иванова открива информационен ден в София на Европейския съвет по иновациите

ГЕРБ ще предложат Илиана Иванова за освободения от Мария Габриел пост на български еврокомисар. Решението е взето след среща на Изпълнителната комисия и парламентарната група, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента, предаде NOVA.

Той обясни, че Иванова е член на Европейската сметна палата. „Тя е много познато лице в Брюксел, компетентна е. „Имаше още няколко достойни кандидати, но партията застава зад Илиана Иванова”, заяви Борисов.

Относно предложения от ПП-ДБ Даниел Лорер, Борисов коментира: „Те първо нямат политическо семейство”. Борисов смята, че еврокомисарят трябва да е избран от победителите в изборите. 

„Тук е принципът – докато всичко не се договори, нищо не е договорено”, заяви Борисов.

Биография на Илиана Иванова:

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за “Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване”.

Илиана Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент,  като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University,  Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1016hPa 82% 44% 2m/s 270deg

15°C Усещане 14°C
1021hPa 60% 4% 3m/s 160deg

15°C Усещане 14°C
1018hPa 67% 75% 4m/s 140deg