Атанас Зафиров: ПП-ДБ и ГЕРБ не могат да се разберат кой да седне на държавната софра

Атанас Зафиров: ПП-ДБ и ГЕРБ не могат да се разберат кой да седне на държавната софра

Президентът е доволен, назначи си за зам. Главен прокурор на Сарафов зам. Министър от служебния кабинет

„Скорошното отстраняване на главния прокурор е част от шумно прокламираната съдебна реформа, която за съжаление стартира като фарс и рискува да завърши като съдебни катастрофа.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на ПГ на “БСП за България“ Атанас Зафиров и допълни, че БСП настоява за съдебна реформа, но не по начина, по който тя се случва.

В ефира на БНТ той обясни: „Законите, по които беше отстранен главният прокурор – единият е даден в КС, другият е с наложено вето. Имаме и един нелегитимен Висш съдебен съвет, който по едни правила избира главния прокурор, а по други го сваля. И забележете, същите тези хора, които през годините го защитаваха, сега го свалиха за няколко дни. Имаме и един доволен президент, който избърза с издаването на указа, трябваше да се изчака решението на Конституционния съд“, коментира социалистът и уточни, че видимата изгода от процеса е назначаването на заместник-главен прокурор, който е бил част от служебните кабинети на Радев.

По думите на Зафиров в момента в ръцете на един човек се концентрира толкова много власт, каквато няма никой друг. „Главният прокурор в момента е и шеф на националното следствие. Кашата е пълна“, посочи той и продължи: „В момента всички са доволни – имаме избран прокурор, продължител на делото в стария, той беше един от най-близките съратници на Гешев“, каза още той.

„Сарафов беше част от прокуратурата, която замиташе проблемите и това признание на Гешев“, припомни социалистът и добави: „Във всеки случай справедливост трябва да има – процесът започна и ще бъде грешка, ако тези неща пак бъдат заметени под килима.“

Зафиров коментира и политическата заявка на Иван Гешев: „Ако влезе в политиката, това ще бъде 251 партия. Но никой не обърна внимание на едно негово изречение – че корупцията и кражбите са се превърнали в държавна политика и най-силната прокуратура е безсилна. От устата на един главен прокурор това е ужасно“, посочи той.

Според зам.-председателят на БСП този Висш съдебен съвет е тотално дискредитиран. „Затова е абсурдно той да избере следващия главен прокурор, още повече, че е с изтекъл мандат.“

По темата с конституционните реформи Зафиров заяви: „Конституцията не може да бъде мръсен парцал, с който някои хора да се опитват да избършат гузните си съвести. Това са всички, които в тежките ситуации започват да говорят за конституционни реформи. Това е една дъвка, която се разтяга. Освен приказки, на този етап няма нищо – едно предложение само от ДПС, празни приказки от страна на ПП-ДБ и едно пълно мълчане от страна на ГЕРБ“, посочи социалистът и допълни: „Има и една заявка от нас, достатъчно държавническа – когато видим конкретно какво предлагат, тогава ще излезем с нашето становище.“

В тази връзка БСП би се съгласила с отпадането на статута на служебните правителства. „За тези няколко години те се дискредитираха, превърнаха се в реален център на власт и правене на дългосрочни политики. Видяхме качеството на тяхната работа. Беше направен опит през служебното правителство да се овладее една партия – БСП“, припомни зам.-председателят на партията.

Според Зафиров редовното правителство демонстрира пълна управленска немощ, липса на капацитет и кадри. „Тези двете партии – материята и антиматерията – не могат да се разберат кой да седне на държавната софра“, заяви той и продължи: „Изумително е нахалството, с което една парламентарна група се опитва да овладее всички постове в държавата, включително сега и на еврокомисар. Не по-малко изумително е как техните коалиционни партньори са готови на всичко, съгласяват се на всякакви унижения. Те се карат за всеки закон, сега ще го направят и за фигурата на еврокомисар“, заключи Атанас Зафиров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg