Главният прокурор Иван Гешев: Ще си довърша мандата, каквото и да ми струва това (ВИДЕО)

Главният прокурор Иван Гешев: Ще си довърша мандата, каквото и да ми струва това (ВИДЕО)

„Сега е моментът българските магистрати да покажат, че са независими и няма да позволят нарушение на основни конституционни, европейски ценности. Сега е преломен момент, в който съдебната система трябва да се очисти от всякакви нерегламентирани опити за нарушение на основни принципи като разделение на властите, правовата държава и върховенство на закона“, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

„Като главен прокурор съм работил и ще продължа да работя само и единствено за България и за народа, ще си довърша мандата каквато и лична или друга цена да ми струва това, защото искам децата ми, децата на моите приятели и вашите деца да живеят в нормална държава, а не в „завладяна държава“, цитирам медийния термин“, заяви Иван Гешев.

Той обясни, че днес, 22.05.2023 г., е дал обяснения пред наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура във връзка с проверката по сигнал, депозиран от заместника му Борислав Сарафов. По-рано Иван Гешев е дал сведения по проверка за търговия с влияние и политическа корупция.

Главният прокурор определи опита за атентат срещу него, извършен на 1 май 2023 г., като атентат срещу държавата и основните ценности, върху които се гради всяко демократично общество.

Иван Гешев разказа в детайли за събитията, случили се от 1 май т.г. насам. „Длъжен съм да кажа истината, защото истината ще ни направи свободни“, поясни той. Подчерта, че е налице опит за отместване на темата кой се опита да убие главния прокурор.

Иван Гешев съобщи, че ще поиска отвод на членове на ВСС, както и част от предстоящото заседание на съвета да бъде закрито заради информацията, която ще бъде обсъждана.

По повод опити за натиск и заплахи, главният прокурор заяви: „Не ме е страх. Аз не бягам, аз се бия. Гордея се с рода си, с произхода си“.

Главният прокурор подчерта, че българските магистрати няма от какво да се срамуват, а могат да се гордеят, че продължават да работят в интерес на гражданите. „Могат да се срамуват малка част – мога да ги изброя на пръстите на двете си ръце – хора от съдебната власт, от ВСС или другаде“, каза главният прокурор и декларира, че ще продължи да работи в интерес на България и ще довърши мандата си.

„Гордея се, че съм главен прокурор и зад мен стоят моите колеги, които продължават спокойно да си вършат работата. Гордея се, че съм българин и ще се бия за България и българския народ“.

На брифинга бе представена презентация, свързана с кореспонденция между главния прокурор и член на ВСС по повод събитията след опита за атентат на 1 май т.г.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 22°C
1018hPa 56% 20% 7m/s 140deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 50% 20% 5m/s 120deg
25°C Усещане 25°C
1017hPa 47% 75% 5m/s 120deg