Гордостта на Варна, ветроходът „Калиакра“, на кей извън града заради непосилни разходи

Общината да помисли за поддръжка и стопанисване на ветрохода „Калиакра“ поиска по време на приемния ден на зам.-кмета Павел Попов капитан Денчо Добрев.

По думите му, поддръжката на знаменития кораб е изключително скъпа и поради тази причина се намира на кей извън града, за да се намалят разходите.

Ситуирането на „Калиакра“ на пристанище във Варна изисква постоянен 8-членен екипаж,  който да се грижи за поддръжката и наем за място на кея, приблизително 25 000 лв. месечни, които са непосилни за стопаните на кораба, обясни капитанът.

Още поне 200 000 ще струва ремонтът на кораба, който би позволил използването му за крайбрежно плаване.

„Калиакра“е признат за един от най-бързите и най-добре изглеждащи ветроходни кораби в света. Една от най-големите атракции в транс-атлантическата регата „Къти Сарк“. Носител на една от големите награди в световното ветроходство „Питър & Саймър Кроутър Мемориъл Трофи“. Качествата и са били оценени и от английска кралица Елизабет II, която се качила на борда му през 1988 г. и шведският крал Густав. Тогава „Калиакра“ печели първо място по време на гонката Сантандер – Гьотеборг.

Едни от най-големите конкуренти досега са били холандската „Ендхарт“, руската „Мир“ и платноходът на оманския емир. През миналогодишното издание на „Къти Сарк“ нашият ветроход се състезава и с една от бившата яхта на Хитлер, превърната в американския учебен кораб „Ийгъл“. През 1992 г. се класира трета сред 143 кораба в състезание, посветено на 500-годишнината от откриването на Америка. На 28 юни 2005 г. участва в парада по случай 200-годишнината от битката при Трафалгар, където играе ролята на френската фрегата «Redutable”. 2003 г. баркентината участва в снимките на руския филм «Бегущая по волнам» по произведения на Александър Грин.

Първоначално предназначена за обучението на курсанти от Висшето военноморско училище във Варна, сега тя приема на борда си кадети от цял свят.

През 1981 г. СО „Воден транспорт“ (сега Параходство „Български морски флот“) взема решение да се възроди практиката за подготовката на корабоводителски кадри за българския търговски флот. Предприятието прави проучвания за възможността да поръча такъв кораб и е решено той да бъде поръчан в Полша. На 23.07.1982 г. е подписан договор за построяването и. Конструктивната документация на ветрохода получава инициала В.79-II/3 и е дело на колектив от проектно-конструкторско бюро на корабостроителницата „Ленин“ в Гданск с консултант капитан далечно плаване Казимеж Юркевич.

При разработката на „Калиакра“ са въведени изменения с цел подобряване на експлоатационните качества на ветрохода. Те засягат по-специално оформлението на кърмата, палубните надстройки, ветрилното стъкмяване и разпределението на подпалубните помещения. Решено е да се постави дървена палуба, което е характерно за учебните ветроходи и създава удобства при работа на палубата.

Учебният ветроход е двупалубен. Корпусът е разделен на пет водонепроницаеми отсека, изцяло заварен от стоманени листове с дебелина 6-8 mm и шпация от 500 mm. Изработен по съвременна технология – в закрита зала с кила нагоре. Разкроените и заварени секции са монтирани към кила, над който е разположена дълга водонепроницаема секция, пълна със стоманени блокчета – неподвижен баласт. Кърмата е транцева.

Кормилната уредба е електрохидравлична. Управлението се извършва от хидравлична колонка на открития мостик. Предвидено е и аварийно управление (включително и с румпел). Рулят е балансиран тип NACA.

Котвеното устройство се състои от хидравличен рудан и две 400-kg котви.

Електроенергията се осигурява от два генератора с мощност по 35 kW всеки. Спасителните средства включват две четириместни учебно-ветроходни пластмасови лодки и осем сала в контейнери.

Горната палуба има леерно ограждение. Изработена е от стомана с дебелина на листовете 6 mm и е покрита с тиково дърво с дебелина 25 mm. Палубните надстройки са две. Те са изработени от алуминиева сплав. Едната е зад бизанмачтата, а другата пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата. Тук са щурманската рубка, радиорубката, акумулаторното отделение и склад. Помещенията на долната палуба са разчетени за постоянния екипаж и практикантите. Те включват една капитанска и две други едноместни каюти в кърмовата част, девет двуместни каюти, три кубрика за практикантите с по 8, 10 и 12 спални места, каюткомпания, кухня и столова.

На борда на ветрохода има условия за провеждане на общи учебни занимания. Всички помещения са обзаведени с необходимите санитарно-битови възли, сервизни помещения и др. Под долната палуба са разположени машинното отделение, складове, хладилни помещения, цистерни за питейна вода. Запасите на ветрохода са 36,9 t вода, 9 t провизии и 27,7 t гориво. Те му осигуряват автономност на плаване до 30 дни без презареждане в пристанища.

На 31 май корабът излиза на ходови изпитания, които завършват на 5 юни. На тях „Калиакра” показва отлични ходови качества, достигайки скорост под ветрила до 10 възла.

На 29 юни 1984 г. в Гданск при тържествена церемония на кораба се вдига български флаг. „Калиакра” е приет от български екипаж, преминал едномесечно обучение през 1983 г. на полския ветроход „Искра”. Екипажът е подбран сред моряци, имащи ветроходна подготовка (основният състав е от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев – порт Варна”). Веднага след това „Калиакра” се отправя на първото си плаване около Европа на път за родината.

На 3 август 1984 г. ветроходът е посрещнат тържествено в пристанище Варна, а на 7 август на тържествена церемония се отбелязва официалното влизане на баркентината в строя. От 1984 г. „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на България. След 1989 г. редовно взема участие в международните регатите „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan” , а също и във “Ветрило 89”, „Grand Regata Collumbus 92”.

Поради очакваната приватизация на „Български морски флот” ЕАД са разглеждани различни варианти за изваждане на „Калиакра” от активите на дружеството и запазването й като кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

От 2008 г. е собственост на Българския морски квалификационен център.

Източник: http://vimpel.boinaslava.net/

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

13°C Усещане 12°C
1018hPa 74% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 3m/s 330deg