Христо Иванов: Освобождаването на Гешев е “добра новина на трупчета”

Христо Иванов: Не е вярно, че Делян Пеевски иззема ролята на премиера!

Освобождаването на Иван Гешев, ако трябва да се пошегувам с прокурорския жаргон, е добра новина на трупчета. Може да стане добра новина. Зависи от всички нас и ви призовавам да осъзнаем сериозността на предизвикателство, пред което сме изправени. Това заяви съпредседателят на обединението “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов в декларация от парламентарната трибуна. Той допълни още, че освобождаването на Гешев е очаквано събитие.

“Длъжни сме пред своите избиратели да произведем сериозен резултат, изразен в променена конституция, променена структура на органите на управление на съдебната власт, променен състав не просто поименно, а като качество на хората в Инспектората и на ВСС. Както и променен климат и условия за упражняване на власт в България”, добави още Иванов.

Той посочи, че за освобождаването на Гешев има както позитивни, така и скептични оценки. Негативите идвали от съмненията на хората, които мислели, че “тези, които го качиха, го освободиха така, както си го избраха – в процедура, която остави съмнения, на основания, които не бяха най-сериозните”. Човекът изобщо не бе подходящ да бъде избран, категоричен е Иванов, допълвайки, че някои от тези съмнения имат основание.

“Гешев започна да прави своите разкрития, когато разбра, че политически няма бъдеще. Нека не забравяне, че той не просто бе махнат. Това е резултат от продължаващото 2 г. усилие за разграждане на авторитарния тоталитарен модел на прокуратурата”, припомни Иванов като каза, че без общественото мнение освобождаването на Гешев би било невъзможно.

Според него българското общество е показало, че няма да търпи над главата си безконтролна, дебелашка, безотчетна власт, политиците също го разбрали и с “различна степен на искреност и дълбочина на желание бяха принудени да се адаптират към тази реалност”.

Лидерът на “Да, България” напомни, че парламентът е успял да постигне немалко и преди свалянето на Гешев – със закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, превърнали се в синоним не на правосъдие, а на репресия, и с отнемането от главния прокурор на бюрото за защита на свидетели, превърнало се в лична бухалка на Гешев.

Затова според Христо Иванов освобождаването на Гешев ще е елемент от добра тенденция, само ако променим конституцията, така че да променим условията за осъществяване на съдебната власт и властта на обвинението. Това означава и ограничаване безконтролността на главния прокурор.

Съпредседателят на “Демократична България” припомни и другите цели на формацията за същинска съдебна реформа: “Да разделим ВСС на две, така че да отговаря на международните стандарти на съдийско самоуправление, но не и без да има представители на обществото. Там трябва да има излъчени от Народното събрание магистрати, но те не трябва да са мнозинство”, каза Иванов. И добави, че ще се прегледа и Наказателно-процесуалният кодекс, за да се ограничи възможността за злоупотреби с предварителните проверки и следствената тайна, както и да се ликвидира възможността да има вечни обвиняеми и вечни проверяеми.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 82% 95% 4m/s 330deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 20% 5m/s 60deg

19°C Усещане 18°C
1017hPa 48% 20% 4m/s 110deg