Именитата пианистка Елена Башкирова и оркестър Кантус Фирмус откриват ЕМФ Варна 2024

Откриването на ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще бъде вдъхновяваща първа среща на публиката в морския град с Елена Башкирова-Баренбойм. Именитата пианистка ще е солист на оркестър Кантус Фирмус под палката на маестро Ивайло Кринчев в концерта на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Програмата на тази специална вечер ще бъде изключително от произведения на Моцарт. Оркестърът ще открие с популярното Дивертименто  в ре мажор, а след това на сцената ще излезе и Башкирова с рядко изпълнявания Концерт за пиано и оркестър №13. Тя е признат познавач на Моцартовото клавирно творчество и за варненската публика ще бъде привилегия първото й докосване до интерепретаторското майсторство на звездната пианистка да бъде именно с творба на Моцарт. Музикалните специалисти отбелязват тембровото богатство, безупречния стил и изтънчената фразировка на нейната интерпретация на наследството на великия композитор. Красивата Симфония №36 „Линц“ в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус ще сложи финалната точка на очаквания от ценителите концерт.

Присъствието на Елена Башкирова в афиша на един фестивал е знак, че форумът е приет в кръга на събитията от най-висок музикантски клас в Европа. Какъв е пътят към международните сцени на това значимо име в световния музикален елит?

Елена е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг – латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг – прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и ансамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от  културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят. От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми – в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „Бетовенфест“ в Бон. Създадените от нея програми са документирани в многобройни записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време – Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се организира от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

12°C Усещане 12°C
1017hPa 73% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 3m/s 330deg