Инж. Иван Пецински, проектант на Аспаруховия мост: Съоръжението е безопасно, но трябва да се ремонтират колоните (ВИДЕО)

Инж. Иван Пецински, проектант на Аспаруховия мост: Съоръжението е безопасно, но трябва да се ремонтират колоните (ВИДЕО)

Аспаруховият мост ми е много на сърце. Бях тук през 1973 година, когато започна строителството, присъствах и когато завърши изграждането му през 1976 г. Това каза пред СайтЪТ инж. Иван Пецински, проектант от варненския екип, който е участвал в построяването на Аспаруховия мост. С него бе и геодезистът инж. Добри Добрев.

“50 години по-късно, когато минавам по моста усещам чувство на удовлетвореност за добре свършена работа. Но както всяко едно нещо – то трябва да се поддържа. Сега например ми правят впечатление колоните и факта, че на много места се вижда арматурата. Има пукнатини по тях, които трябва да се обработят и е необходимо да се направи цялостно саниране – от горе до долу, при това на всяка една колона. Някой ще каже, че това струва много пари и ще е прав, но това е наложително ако искаме мостът да се поддържа в добро състояние”, коментира инж. Добрев.

На въпрос дали мостът е безопасен, инж. Пецински заяви:

“Съоръжението като конструкция е безопасно и годно за нормална експлоатация, същото важи и за движението по платната. Дългият период на експлоатация обаче изисква и поддържането на моста.

Помня, че основен ремонт на Аспаруховия мост бе извършен в периода 94-96 година, но този ремонт беше изключително на пътните платна, на фугите и на асфалтовото покритие. На самите колони – ремонтни работи не се извършиха”.

Ремонт е бил извършен и на металната конструкция, обясниха експертите.

Видео СайтЪТ

Инж. Добрев поясни, че най-важното към момента е да бъдат отпуснати средства за Аспаруховия мост, а след това да започне ремонт на колоните.

“Говорейки за ремонтни дейности, те трябва да бъдат сведени основно до ремонт на колоните и по-точно да се извършват саниращи дейности. Искам да подчертая, че няма опасност колоните да бъдат разрушени, но е задължително да бъдат санирани, за да не се компрометира арматурата и да се предпазят от корозия”, посочиха строителите.

Според двамата ветерани, сегашните строители трябва да се учат от своите предшественици, защото колкото и да са напреднали технологиите, винаги има какво още да научат.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1019hPa 73% 20% 7m/s 140deg
23°C Усещане 22°C
1017hPa 49% 40% 5m/s 100deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 43% 20% 3m/s 100deg