Ирена Анастасова: За 3 месеца видяхме, че кабинетът работи усилено в подкрепа на Украйна, а не в подкрепа на българските граждани

Ирена Анастасова: За 3 месеца видяхме, че кабинетът работи усилено в подкрепа на Украйна, а не в подкрепа на българските граждани

Мутренско-олигархичният модел се оказа, че не си е отивал и хората, излезли на площадите през 2020 г., останаха с попарени надежди, посочи зам.-председателят на БСП

 „Със сигурност има проблеми в законодателната работа на Народното събрание, когато говорим за ефективни закони, които да регулират ясно отношенията в съответната област. Но е важно и още нещо – каквито и закони да приема Народното събрание, ако няма стройна система на контрол от страна на институциите, ако правораздавателните органи не си вършат работа – резултати няма да има. Ако всяко следващо управление не надгражда, а руши и уволнява – доникъде няма да стигнем”.

Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в интервю за Българското национално радио днес.

В отговор на въпрос на водещия за учреденото наскоро движение „3 март” Ирена Анастасова подчерта: „Структурирането на едно такова движение е ненужно с оглед на факта, че българинът е категоричен в позицията си за 3 март – над 70 % от хората не желаят националният ни празник да бъде променян. Що се отнася до това кой стои политически зад него, бих припомнила, че не един и двама президенти в годините назад са се опитвали и са правили политически проекти, но те се оказаха твърде неуспешни”.

На репликата на водещия, че един такъв политически проект обаче – АБВ, е откъснал живо месо от БСП, зам.-председателят на социалистическата партия отговори: „Явно сме много силни. Но подобни опити са обречени на неуспех”.

Ирена Анастасова подчерта, че БСП има амбиции да разшири влиянието си в местната власт, защото има добри, утвърдени кметове и най-вече – защото е показала, че като партия винаги поставя проблемите на хората на първо място.

„БСП най-малко може да се притеснява от Васил Божков”, отговори на въпрос на водещия Ирена Анастасова, но подчерта, че според хората, с които се среща, и преди, и след убийството на Алексей Петров  – мутренско-олигархичният модел не си е отивал. „През 2020 г. хората излязоха по площадите с надеждата, че ще бъде сложен край на това, но виждаме, че тези надежди бяха попарени”, посочи Ирена Анастасова.

Зам.-председателят на БСП категорично отхвърли тезата, че социалистите  все повече се приближавали до „Възраждане” като риторика и „сляпо русофилство”. „Разликата между тях и нас е, че ние не казваме – „тази страна е права”, а заявяваме: нужен е диалог, преговори и мир, за да да спре този военен конфликт. Затова БСП е против това да се дават още оръжия за Украйна. Още оръжия оначава повече жертви”, подчерта Ирена Анастасова.

„За тези три месеца видяхме, че това правителство работи усилено по посока на подкрепа на Украйна, на военния конфликт там и не толкова усилено в посока на важните за българските граждани сфери”, заяви в коментара си за работата на кабинета зам.-председателят на БСП и даде пример: „В спешен порядък сега бяха вкарани 3 от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Това можеше да се случи още в първия работен ден на Народното събрание. Но този Парламент започна с нови самолети, с оръжия за украйна, с БТР-и, с декларации за подкрепа бързото членство на Украйна”.  

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1015hPa 79% 33% 2m/s 8deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 91% 98% 0m/s 340deg

20°C Усещане 20°C
1015hPa 54% 74% 1m/s 158deg