Йордан Биков: Приютът в Каменар никога не е бил затварян! От началото на годината са осиновени 37 кучета! (ВИДЕО)

37 бездомни кучета са били осиновени от началото на годината от Общинския приют за безстопанствени кучета в Каменар. Това съобщи за СайтЪТ управителят на приюта Йордан Биков. Той коментира актуални теми, свързани с приемника, като припомни, че всеки може да бъде полезен и помага както може в грижата за животните.

Подборна информация как може да станете доброволец или осиновите куче, е публикувана на сайта на приюта. Там може да откриете и снимки на животни, които очакват своите грижовни стопани.

“Приютът никога не е бил затварян. Беше ограничен приемът на кучета в момент, в който останахме без лекар, но дори и тогава се налагаше да събираме трупове на котки и кучета по улиците и на делфини край брега.

За съжаление има “защитници” на животните, които като разбраха, че приюта не е затворен, бяха много огорчени, тъй като се надяваха, че ще ни приключат. Тази война се води близо 20 години да го бъде ли или да не го бъде приюта. Няколко човека във Варна имат интерес да не го бъде. Главното действащо лице е госпожа Даринка Бързева. Отдавна има апетит към този приют, дерибейства там до скоро. Тази жена е заявявала много пъти, че всеки един лекар, назначен там, всеки един управител, тя ги уволнява. Не зная по какъв начин е успявала да ги прокуди. Назначавал е свой лекар.

Дамата се вживява на сивия кардинал, има организация, която би трябвало да милее за животните, но това не е чист човек в действия и помисли за мен. Вместо да се постарае да помага било с храна, било с парични дарения, които да се вложат в една ограда, в една лампа, в нещо градивно, тя се опитва да съсипе приюта.

Знаете ли, че тази жена като дойдеше в приюта, колегите ми започваха да треперят. Тя ги депресира с поведението си, започва да ги командва.

Имаме охрана 24 часа и всеки добронамерен човек е добре дошъл. Всеки, който иска да помогне в какъвто и да е вариант, на животните, на нас като служители, е добре дошъл.

За жалост някои хора, които се самоопределят като доброволци, не са спрели от години да оплюват екипа и приюта, да оплюват кмета, цялата дирекция УСКОР. Аз не съм говорител и адвокат на г-н Портних, но ми е адски неприятно, когато чуя да се упреква кметът за всяко нещо. Кметът е делегирал права, назначил е хора на длъжности, които да си вършат работата и те си я вършат. Така че и той си е свършил работата много добре.

Към момента в приюта има около 80 кучета. Сигналите, които постъпват, отработваме своевременно. Упрекват ни, че ако не приберем дадено куче, то ще бъде убито, отровено или отведено някъде. Нормално е да изпратя екип и да приберем колкото кучета успеем да хванем. Не успяваме да уловим всички. Следва поетапно ходене на адреса, докато не се прочисти района.

Тези кучета са заклеймени като агресивни. Нищо подобно! По-голямата част от тези животни са социални и добронамерени. Не може една малка част от обществото да е настроено против кучетата, а по-голямата част да се грижи за тях.

Старая се аз да вдигам дежурния телефон, защото колегите ми се притесняват. Оплакват се, че са обиждани, провокирани, заплашвани.

Това, което искат някои хора, е кучетата да изчезнат с магическа пръчка от улиците на Варна. Аз съм съгласен, и аз искам един чист град, но този проблем не е от вчера. Този мач се играе от 20 години насам и популацията на кучетата се увеличава. Истината е,че хората се оплакват, но малко са тези, които правят нещо, за да помогнат за да се намали популацията на уличните животни. Ние сме свикнали някой да ни е виновен, да ни е черен.

Направих си труда и проучих, при добро желание Варна за три години може да се прочисти от бездомните кучета, но трябва добро взаимодействие между организациите, защитаващи животните и нашето общинско звено.

Първо, общината трябва да помисли за закупуването на още един ловен автомобил. Нужно е екипът да се разшири. Двама лекари са нужни. Нужно е също така тотално да се промени базата в Каменар. Този приют си е изпял песента. Нужно е да бъде изградена хубава база.

Правим училища, детски градини, спортни площадки, но трябва да се помисли и за базата в Каменар. Това може да бъде направено с европроект и чрез общинско звено “Инвестиционна политика”.

Питате къде ще отидат кучетата, които ще съберем от градската част?

Има големи общински имоти, които могат да се оградят и там да бъдат настанени. Могат да бъдат разставени. Що се отнася до процедурата при нас, когато се хване куче, според това дали е агресивно или не, се подхожда по различен начин. Ако едно куче е твърде агресивно, се отделя. Кроткото куче се кастрира, обезпаразитява и се връща по местообитанието му.

Това лято имахме многобройни сигнали от ресторантьори и хотелиери, които се обаждаха за кучета, които се качват по шезлонгите, обръщат масите, ходят по хавлиите на хората и трябваше да ги приберем, за да не пречат на туристите”, коментира Йордан Биков.

Той сподели и добрата новина, че нараства интересът към осиновяване на кучета от приемника.

“Самата процедура трае не повече от 15 минути. Подава се заявление, след като човек си е избрал дадено куче и то го е харесало. Подготвят се документите и си го взема. Имахме и сайт, направен от дарител, но известно време беше в застой. Вече работи и е активен. В него всеки може да намери информация как да осинови животно, как да стане доброволец или бъде полезен по някакъв начин на животните.

Вече имаме информация за броя на осиновените кучета. Те към момента са 37 от началото на годината, а от миналата година са общо 48. Предимно жени осиновяват. Имаме едва 6 мъже, които са станали осиновители. Има желание у хората, но няма необходимата осведоменост.

Що се отнася до това каква е храната на животните, до скоро действахме по един договор от 2018 година и не можехме да изразходваме едно старо количество храна, защото тя не беше от най-хубавата. Благодарение на подкрепата от страна на много хора, които започнаха да даряват храна, ние започнахме да объркваме храната и това даде веднага резултат.

Ето това са истинските доброволци, не парадират, не искат да се дава гласност, но помагат безкористно.

Зад мен стоят 46 организации. Искам да подчертая и да се знае, че всеки един от служителите на приюта в Каменар, в частност и аз гледаме кучета. Това означава, че ние обичаме животните и вземаме присърце нещата”, допълни Йордан Биков.

Повече вижте във видеото!

Този репортаж е част от проекта “През очите на сърцето” на СНЦ “Пресклуб Варна” и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” към Община Варна в направление “Медийни проекти”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 0% 1m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 0% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1019hPa 64% 0% 2m/s 260deg