Кирил Петков: Разчитам на Габриел, да довършим споразумението и да продължим управлението!

ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход

Призовавам Борисов и преговорния екип, разчитам на Габриел, да довършим споразумението, и да продължим управлението. Да не вкарваме държавата в избори”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков, предаде бТВ.

“По време на преговорите от ГЕРБ-СДС поискаха допълнителни министерства. Съгласихме се 7 позиции да са на тяхна отговорност. За нас не са важни министрите”, добави той. 

Петков каза още, че споразумението е абсолютно финализирано. 

Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор, каза Мария Габриел

По-рано от ГЕРБ-СДС заявиха, че по-скоро отиваме на нови избори. 

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва. 

“Надяваме се утре да бъде подписано – минало е през три преговорни етапа, ако има конкретни предложения, сме готови да обсъдим. Нямаше никаква причина да се отказваме, да го довършим, за да можем утре да го подпишем”, каза той.

Той уточни, че този документ е изработен заедно с ГЕРБ-СДС 

“Ние сме готови да го публикуваме и хората трябва да разберат, че в него е вложена истинска грижа. Надяваме се той да бъде подписан. Ако има конкретни съображения, сме готови да работим, а не да даваме пресконференция. Нямаше причина да се отказваме от довършване и утре да подпишем този документ”, заяви Христо Иванов.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че са обсъждали да имат и други министри, за да са повече представени ГЕРБ-СДС, но темата е приключила в петък. 

“За да няма никакви спекулации, още преди около седмица казах ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва да се повдига”, добави той.

Каква е позицията на ПП-ДБ за предложения от ГЕРБ-СДС проект за управление?

Денков обясни и как са започнали разговорите с ГЕРБ.

“Първото е, че след 9 месеца ще бъдат сменени министър-председателят със заместник министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, освен ако не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат сменени, ако има основание за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички”, заяви той.

Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси, защото “той взема крайните решения”.

“Аз нямам обяснения защо преговорите буксуват тази вечер. Предлагам на Мария Габриел да не връща празна папка, а утре сутринта разговорите да продължат”, добави Атанасов.

По-късно от ПП-ДБ изпратиха споразумението, по което са работили с ГЕРБ-СДС.

Вижте пълния текст:

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg