Консултират варненци на седем места в града как могат да ползват социалните услуги на общината

Община Варна ще обучи по проект 19 нови специалисти и над 120 служители, които да информират гражданите за видовите социални услуги и възможностите за тяхното ползване

На територията на Община Варна функционират 59 социални услуги. От тях 33 са предназначени за пълнолетни лица, а 26 – за деца и младежи, стана ясно на пресконференцията днес

Община Варна ще обособи седем точки в града, в които гражданите ще бъдат информирани, консултирани и насочвани за ползване на социални услуги. За целта ще бъде създаден нов фронт офис ул. „Г. С. Раковски“ № 62, етаж 1 и ще бъдат обособени работни места – в сградите на Община Варна и на петте районни кметства – „Одесос“, „Приморски“, „Младост“, Вл. „Варненчик“ и „Аспарухово“. Дейностите ще се реализират по проект „Укрепване на общинския капацитет в Община Варна“, чието начало обяви днес заместник-кметът по социалните дейности Снежана Апостолова. Тя поясни, че проектът е по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и е на стойност 1,1 млн. лв., които са безвъзмездна финансова помощ. Целта на проекта е да подкрепи общинската администрация в процеса на реформиране на социалните услуги.

На територията на Община Варна функционират 59 социални услуги. От тях 33 са предназначени за пълнолетни лица, а 26 – за деца и младежи. През 2023 г. от услугите са се възползвали 4066 лица, като в тях не са включени Обществената трапезария и Социалния патронаж, обясни Лилия Мирева, ръководител на проекта и началник отдел „Социални дейности и жилищна политика“ в Община Варна.

Тя посочи, че освен създаването на новите работни места, по проекта, ще бъде нает и обучен персонал, по повод отговорностите на общините по Закона за хората с увреждания, Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги. Ще бъдат обучени 19 нови специалисти, които ще информират гражданите за видовите социални услуги и възможностите за тяхното ползване. Обучение ще бъде направено и за още 120 ръководители и служители от социални и здравно-социални услуги, които са ангажирани с изпълнение на задълженията на Община Варна. В рамките на проекта ще се проведат и разяснително-информационни кампании за предоставянето на личната помощ, социалните и интегрираните здравно-социални услуги, както и информираност на обществото за разрешаване на проблеми, свързани с  недостъпна среда за хората с увреждания.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

12°C Усещане 11°C
1016hPa 71% 100% 1m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1016hPa 63% 100% 4m/s 10deg