Кремъл предупреди ЕС да не пипа руски активи

Песков: Русия е в състояние на война

210 млрд. евро на Москва са замразени в Евросъюза

Брюксел обмисля с част от парите да въоръжава Киев

Предстои страните членки да обсъдят плановете

Русия ще предприеме ответни мерки съгласно собствените си интереси и ще използва всички налични правни механизми, ако ЕС използва печалбите от замразените руски активи, за да купи оръжия за Украйна. Това предупреждение отправи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

Коментарите му бяха направени преди започналата днес среща на лидерите от ЕС, на която се очаква да бъде обсъден този въпрос.

“Естествено ние ще използваме всички възможни съдебни механизми, тези които са на разположение сега и тези, които ще бъдат на разположение в бъдеще”, заяви Песков пред репортери. “Въз основа на реципрочността – не огледално, а доколкото това е в наш интерес – ще изберем и други методи за ответни действия”, добави той.

Преди срещата на върха в Брюксел Европейската комисия изложи предварителните си планове за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), които са замразени в Европейския съюз заради санкции. Според плановете на ЕК средствата ще бъдат използвани за финансиране на покупки на оръжия за Украйна и подкрепа на украинската оръжейна индустрия.

Общо 210 милиарда евро активи на Руската централна банка са замразени на територията на ЕС. ЕК оценява произтичащите от тях приходи на между 2,5 и 3 милиарда евро само за 2024 г.

От тези печалби 97 на сто трябва да се използват за подпомагане на Украйна, според служители на ЕС, запознати с въпроса, а останалите 3% трябва да се използват от финансовите институции, които държат активите, за административни разходи.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че от средствата, които ще послужат на Украйна, по-голямата част – 90 на сто, трябва да отидат в Европейския механизъм за подкрепа на мира – съвместен фонд, който частично финансира оръжейните доставки за Украйна.

Останалите 10 на сто от печалбите трябва да отидат в бюджета на ЕС, за да се използват за укрепване на украинската отбранителна индустрия.

Членките на ЕС трябва да проучат внимателно плановете. Страните членки на ЕС вече са постигнали принципно съгласие, че приходите от замразени руски активи – макар и не самите активи – могат да бъдат използвани за подкрепа на Украйна под една или друга форма.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана. Изявлението си той направи след поредната руска въздушна атака по Киев в нощта срещу четвъртък, в която бяха ранени най-малко 10 души.

“Възможно е да се сложи край на това чрез глобално единство. Руските терористи не разполагат с ракети, способни да заобиколят “Пейтриът” и други водещи световни системи”, посочи Зеленски.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 75% 5m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 44% 75% 2m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 3m/s 30deg