Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Нарече Блинкен и Борел “страхливци”

Западът настройвал един срещу друг народите на Балканите

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а “дисциплина на палката”, и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел “страхливци” за това, че си тръгнаха от Скопие и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ.

“Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В ЕС няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО”, каза дипломат №1 на Москва пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

“На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкен, както разбирам, си тръгна, а също и Борел. Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се боят от всеки честен разговор с факти”.

В изказването си Лавров говори и за Балканите. “Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега”, каза той. “Убеден съм, че народите на балканските страни през своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг”, добави той.

Лавров коментира и войната в Украйна, като посочи, че Москва не вижда сигнали от Киев и Запада за готовност за политическо решение. За да започне политически процес за Украйна са нужни две страни, “като в танго”, но от другата страна “танцуват брейк”, отсече Лавров.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 2m/s 180deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 78% 1m/s 0deg