Лавров: САЩ тласкат целия Близък изток към катастрофа

Лавров: САЩ тласкат целия Близък изток към катастрофа

Вашингтон тласка към катастрофа не само Палестина и Израел, но и целия Близък изток. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, говорейки на XIII Близкоизточна конференция на Валдайския клуб, съобщават руски медии.

„Очевидно е, че трябва да намерим изход от тази катастрофална реалност, който да предотврати катастрофа, а нашите американски колеги са тези, които тласкат Палестина, Израел и целия Близък изток към катастрофа“, каза още Лавров.

„САЩ и техните съюзници залагат на господство в Близкия изток, като се стремят да изключат Русия от всички механизми за заселване в този регион. Те предпочетоха в близкоизточните процеси, имам предвид американците, да разчитат на своето господство в региона и сега вече работят за изключване на Русия от различни международни усилия, които имат за цел да създадат условия за установяване на траен мир и стабилност“, добави Лавров.

„Виждаме последиците от сегашната ескалация в други части на региона, включително на Западния бряг, където също се провеждат военни операции и там също има жертви. Но и извън палестинските територии се извършват ракетни и бомбени удари по териториите на Сирия и Ирак, обстрелват се американски бази в Сирия, Ирак и Йордания. Разбира се, рязко се влоши ситуацията в Червено море и се влоши ситуацията около Йемен, който стана поредната мишена на нелегитимни, агресивни въздушни удари от страна на САЩ и Великобритания. Усещането е, че тази регионална ситуация все още не е достигнала своя предел, за съжаление. Многократно сме предупреждавали, че хроничният, продължаващ десетилетия неразрешен палестински проблем, неспособността да се създаде пълноценна, жизнеспособна палестинска държава в съответствие с решенията на ООН остава основният фактор, който ще генерира нестабилност и насилие в Близкия изток“, посочи още Лавров.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

13°C Усеща се 12°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 4m/s 200deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 48% 75% 2m/s 190deg