Лили Георгиева – жената, която създава изкуство с помощта на изкуствен интелект

Лили Георгиева - жената, която създава изкуство с помощта на изкуствен интелект

Всяка картина, която изкуственият интелект прави е единствена и незаменима

Изкуственият интелект е тема, която все повече ни вълнува и завзема нашето ежедневие. Въпросите относно ползата или вредата от AI (Artificial intelligence) са повече, отколкото това, което действително знаем за тази нова и непозната за нас технология.

За или против, ще ни затрие или ще ни изстреля в Космоса, можем ли да се доверим на Изкуствения интелект? Тези въпроси стават все по-актуални през последните 2-3 години и ако допреди 10 години AI беше почти фантастика, сега нещата са различни и той навлиза в живота ни с висока скорост. Някои хора се страхуват от него, други се възползват от възможностите му, а трети го използват, за да създават изкуство.

СайтЪТ Ви среща с Лили Георгиева, която е избрала да не се страхува от изкуствения интелект, а да го използва, за да създава изкуство. Истината е, че картините, които Лили прави с помощта на AI са нежни, човешки, а същевременно абстрактни и направо хипнотизиращи. Каквото и да Ви разкажем за Лили ще е малко, защото тя е изключително интересна жена, с още по-разнообразни идеи и богато въображение. За себе си тя споделя:

“Казвам се Лили, омъжена съм и имам двама сина. Страстна кинофенка съм. Със съпруга ми имаме група за кино, на която сме посветили голяма част от свободното си време. И двамата сме артистични натури, така че за щастие той одобрява моите занимания с AI и не се сърди, че не е сготвено или изчистено”

Попитахме Лили Георгиева, как въобще е започнала да се занимава с изкуство, подпомонато от изкуствен интелект:

“Как се научих ли? От чисто любопитство. Обичам всички нововъведения, възхищавам се от техническият прогрес и гледам винаги да съм в течение на нещата, които се появяват. В началото е трудно, докато схванеш основния механизъм на действие на Изкуствения интелект, после става лесно. Пробвах най-различни техники, докато открих това, което ми допада най-много и правя изображение в почти един и същ стил”.

Споделя още, че да създаваш изкуство е повече от успокоително и развива въображението:

“Успокоява ме, вдъхновява ме, води ме в друг свят. Вече до такава степен ми се изкриви мисленето, че всяка красива гледка, която видя, си представям как бих я пресъздала чрез изкуствен интелект”.

Възможно ли е обаче A.I да замести истинското изкуство? Според Лили Георгиева, това надали ще се случи, но пък ще е чудесно допълнение към него:

“Разбира се, изкуственият интелектникога няма да замени истинското изкуство, то трябва и ще продължава да съществува. Той е едно чудесно допълнение към него. Хора, като мен, които не могат да нарисуват две прави линии, имат възможност да изразят въображението си, вътрешният си мир, ако щеш. Всяка картина, която изкуственият интелект прави е единствена и незаменима. Никога не се повтаря два пъти.

С една и съща команда могат да се направят хиляди картинки! Вълнуващо е, когато зададеш командата, да видиш какво още ще измисли. Много хора роптаят срещу изкуствения интелект, изтъквайки, че това е машина и не е никакво изкуство. Да, така е и аз не смятам, че щом донякъде съм овладяла различни техники съм станала художник.

Но това, което много хора правят, използвайки го, носи радост на милиони почитатели на A.I и в това не намирам нищо лошо”, категорична бе Лили.

Важен въпрос, който отправихме към виртуалния творец е, с какви програми работи и какви съвети би споделила на хората, които тепърва ще се запознават с безкрайните способности на изкуствения интелект:

“Използвам Мидджърни, която е платена програма. Доколкото знам има и безплатни, но така и не успях да се нагодя към тях. А и както се казва, кеф цена няма.

А това, което бих посъветвала всички, които ще се захванат с тази дейност е, да се подготвят, че е ужасно зарибяващо и може да забравят да се занимават с обичайните си дейности и да се загубят в света на изкуствения интелект”.

Последният, но според нас и най-важен въпрос, който отправихме към Лили е – откъде черпи вдъхновение, за да създава тези необичайни и наистина красиви творби?

“Черпя вдъхновение от всичко около себе си – цветята, морето, природата, дори и от неща, от собствения си дом. Винаги съм се опитвала да бъда заобиколена от красиви неща, които да радват душата и сърцето ми”, сподели тя.

Каква е дефиницята за Изкуствен интелект, знаете ли?

Изкуственият интелект може да бъде дефиниран като способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората – да разсъждава, да се учи, да планира или да твори. А когато човек и машина създават изкуство, то несъмнено творбата трябва да бъде оценена високо. Но, както Лили Георгиева каза, най-големият риск от използването на A.I. не е, че той е опасен, а е че е твърде пристрастяващ за хората, които го ползват. Защото крайният резултат е наистина прекрасен.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

28°C Усеща се 29°C
1008hPa 58% 42% 4m/s 120deg

28°C Усещане 29°C
1007hPa 57% 67% 6m/s 100deg

32°C Усещане 32°C
1006hPa 40% 20% 5m/s 160deg