Мария Габриел: България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция (СНИМКИ)

Мария Габриел: България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция (СНИМКИ)

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел на официално посещение в България днес е министърът на външните работи на Република Турция Хакан Фидан.

„България и Турция са приятели, съюзници и стратегически партньори. Страните ни поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са добросъседство, взаимно уважение и общи интереси. Споделяме обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион“, заяви Мария Габриел. Тя благодари и за отправената покана от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за официално посещение в Турция след март.

Като съюзници в НАТО, България и Турция развиват партньорството си в стратегически области. Примери са създаването на Съвместната противоминна оперативна група в Черно море между България, Румъния и Турция и охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система на НАТО. Вицепремиерът наблегна и на важността на сътрудничеството в областта на миграцията.

„Доброто и активно сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, бързия обмен на информация и защитата на общата ни граница ще продължи и в бъдеще“.

Мария Габриел заяви, че България е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция и че страната ни приветства съвместното предложение на ЕК и Върховния представител на ЕС за активизиране на отношенията на ЕС и Турция.

Важен резултат от срещата на двамата външни министри бе създаването на експертна група “Енергетика и климат”. Министерствата на външните работи на България и Турция ще координират дневния ред и съвместната работа.

Вицепремиерът приветства също така намерението на Турция да представи многонационално досие за „Културата на киселото мляко“ в рамките на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Тя заяви, че от своя страна България ще оцени подкрепата на Турция за създаването на Регионален център за подводно културно наследство в Черно море със седалище в страната ни.

„Ще продължим да надграждаме съвместната ни работа в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, инфраструктурата, транспорта, иновациите и културата. Чрез инвестициите в иновативни предприятия можем да допринесем за развитието на регионите и подкрепим новото поколение иноватори. Днешната визита е послание за волята да надграждаме постигнатото и дадем общ отговор на регионални и глобални предизвикателства. Общите предизвикателства можем да превърнем във възможности за хората, икономиката и бизнеса“, коментира още Мария Габриел.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

12°C Усещане 11°C
1016hPa 71% 100% 1m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1016hPa 63% 100% 4m/s 10deg