Мария Габриел: С координирани действия и общи усилия темата за сърдечно-съдовото здраве може да стои високо в европейския и националния дневен ред

Мария Габриел: С координирани действия и общи усилия темата за сърдечно-съдовото здраве може да стои високо в европейския и националния дневен ред

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на конференцията „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“ в партньорство с Н. Пр. посланик Фредерик Мьорис и Посолството на Кралство Белгия в България. Събитието се организира и с подкрепата на Европейското дружество по кардиология и Дружеството на кардиолозите в България. Сред участниците в конференцията бяха министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и посланикът на Унгария Н.Пр. Миклош Борош.

Целта на форума бе да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на ЕС, учени и представители на академичните среди, за дискусии относно поставянето на сърдечно-съдовото здраве в центъра на европейския дискурс. Конференцията акцентира върху две основни теми – укрепване на социалната и здравната програма на ЕС и сърдечно-съдовото здраве в България.

„През последните десетилетия медицината отбелязва значителен напредък, но въпреки това сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб и причина номер едно за смъртност в ЕС.

Мащабът на предизвикателствата е неоспорим, но в рамките на тези предизвикателства се крият възможности за иновативен напредък. Важно е заедно очертаем основни приоритети с водеща цел – Национален план за сърдечно-съдовите заболявания със стратегия и план за действия, които да носят полза за гражданите, България и ЕС. С координирани действия и обединени усилия можем да допринесем за един по-здрав и по-силен Европейски съюз“, заяви Мария Габриел.

Белгийското председателство на Съвета на ЕС поставя укрепването на социалната и здравната програма на ЕС сред шестте си приоритета за периода януари-юни 2024 г. Целта е да се ангажират повече европейски политици и здравни специалисти с развитието на сърдечно-съдовото здраве.

„Адресираме ли проблемите, свързани със сърдечно-съдовото здраве, адресираме темата за общественото здраве. Тя минава през лечение, превенция, иновации, образование и сътрудничество на национално и европейско ниво. Нека с общи усилия направим така, че темата за сърдечно-съдовото здраве да стои високо в европейския и националния дневен ред и бъде изпълнена с конкретика“, заключи Мария Габриел.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg