Министър Шалапатова: Още този месец пострадалите от наводненията домакинства ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

Министър Шалапатова: Още този месец пострадалите от наводненията домакинства ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

„Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на този месец пострадалите от наводненията в страната домакинства да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане.“ Това заяви днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на работното си при посещение в Берковица.

„От тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна“, отбеляза министър Шалапатова. Тя припомни, че още от началото на бедствията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на потребностите им и да им съдействат за подаване на заявления за подкрепа. „Оценени бяха не само битовите нужди, но и емоционалното и психическо състояние на пострадалите. Нашата цел бе да им покажем, че могат да бъдат спокойни, защото държавните институции, местната и областната власт, доброволците ще бъдем до тях и ще отговорим цялостно на техните нужди“, заяви Иванка Шалапатова.

Тя съобщи, че успоредно с паричната помощ е стартирана възможност за подкрепа на семействата от засегнатите региони и чрез Агенцията по заетостта. „По заявка на общината и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика безработни хора ще помогнат на засегнатите домакинства с дейности като почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди. При необходимост имаме готовност за ангажирането на допълнителни хора“, обясни министърът на труда и социалната политика.

Иванка Шалапатова увери, че е създадена пълна мобилизация и сътрудничество между институциите на национално и местно ниво. „Министерството на труда и социалната политика е в координация с министър-председателя, Министерството на

вътрешните работи, Министерството на отбраната, местната и областната управа, хуманитарни и доброволчески организации. Структурите на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта са в постоянна готовност да предоставят на пострадалите хора всички възможности на социалната система и да отговорят на нововъзникнали потребности“, подчерта министър Шалапатова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 62% 60% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1023hPa 72% 46% 2m/s 150deg