МВнР излезе с позиция относно декларацията, приета от Бундестага за Република Северна Македония

МВнР: Получена е нота с апел от Украйна за недопускане на състезатели от Русия и Беларус в турнир по таекуондо

Декларацията, приета от Бундестага, е вътрешен акт, който не променя решенията, взети от Съвета на Европейския съюз (ЕС) през юли 2022 г. относно европейския път на Република Северна Македония. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на България. 

От МВнР посочват, че декларацията на Бундестага по никакъв начин не променя националната позиция на България, препотвърдена с Решението на 47-ото Народно събрание при приемането на компромиса от юли 2022 г.

„Декларацията не съдържа нови моменти по отношение на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. В Декларацията по същество се подкрепя процесът на промяна в Конституцията на Северна Македония, която да гарантира равни права и свободи за българите с останалите народи в страната. Това е и основно искане на българите в Северна Македония“, допълват от външното ни министерство.

„От съществено значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на елементите от постигнатия през 2022 г. компромис“, посочват още от външното ни министерство. 

МВнР припомня, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС и Преговорната рамка, е важно да се постигнат осезаеми резултати и добросъвестно да се прилагат двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България от 2017 г., както и Протоколите от съвместните междуправителствени заседания по чл. 12 от Договора. 

„Припомняме, че Съветът на ЕС отчете със своя декларация през м. юли 2022 г. българската позиция относно официалния език на Северна Македония, която остава непроменена“, се посочва в позицията на МВнР. 

Германският парламент прие снощи резолюция в подкрепа на европейския път на Република Северна Македония , в която признава македонската култура, идентичност и език. В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на Република Северна Македония към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия. Република Северна Македония е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи, съобщи днес ДПА.

За резолюцията гласуваха трите управляващи партии – Германската социалдемократическа партия, партията „Съюз 90/Зелени” и Свободната демократическа партия. Опозиционните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз бяха против, тъй като управляващото мнозинство отделя Република Северна Македония от останалите страни в региона на Западните Балкани.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

29°C Усеща се 30°C
1008hPa 51% 42% 4m/s 120deg

29°C Усещане 30°C
1007hPa 54% 67% 7m/s 120deg

33°C Усещане 33°C
1006hPa 38% 20% 5m/s 150deg