Министър Тагарев: Резултатите от войната ще определят бъдещето на Украйна и ще формират бъдещата европейска и глобална архитектура за сигурност

Резултатите от войната ще определят бъдещето на Украйна и ще формират бъдещата европейска и глобална архитектура за сигурност.

Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в Брюксел, Белгия. 

Срещата започна със заседание на Съвета НАТО-Украйна, на което беше разгледано прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс. Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация във връзка с руската агресия, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците продължават да оказват помощ на страната, включително чрез Всеобхватния пакет за подпомагане на Украйна и да полагат усилия за гарантиране на оперативната съвместимост на украинските сили с НАТО. 

В своето изказване министър Тагарев подчерта, че създаването на Съвета НАТО-Украйна демонстрира високото ниво на отношенията между Алианса и Украйна и дългосрочния ангажимент на НАТО. Във времена на продължаваща война, политическата подкрепа има значение. Практическата подкрепа е предпоставка за създаване на благоприятни условия за прекратяване на войната и заедно с решителността, смелостта и героизма на бранещите Украйна, както и устойчивостта на украинското общество, ще доведат до постигане на мир, изтъкна министърът на отбраната. Резултатите от войната ще определят бъдещето на Украйна и ще формират бъдещата европейска и глобална архитектура за сигурност.

Непосредствено преди началото на срещата министърът на отбраната Тодор Тагарев взе участие в регулярната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна (UDCG), която координира предоставянето на военна помощ на Украйна. Президентът на Украйна Зеленски благодари за подкрепата на всички страни, участващи в групата. В изказването си министърът на отбраната подчерта, че България продължава да подкрепя Украйна в нейните усилия за противодействие на руската агресия.

В рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО,  министър Тагарев и министър Умеров подписаха Меморандум за намерение между двете министерства. Основната цел на меморандума е да предостави по-широка политическа рамка за сътрудничество в двустранен и многостранен формат за консолидиране на усилията за подкрепа на мира и сигурността в Европа. С него страните потвърждават готовността си да засилят сътрудничеството помежду им в области от взаимен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо сътрудничество, развитие на военното образование и наука и др.

В Главната квартира на НАТО министърът на отбраната проведе среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи. Двамата обсъдиха ключови въпроси от дневния ред на Алианса, свързани с изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс и сигурността в Черноморския регион, като стратегически важен за Алианса. Министър Тагарев информира за предприетите стъпки на национално ниво за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО. В отговор на продължаващите руски провокации, България подкрепя повишаване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, както и необходимостта от съвместни действия на съюзниците от региона за засилването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и намаляване на рисковете от морски мини.

Министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния подписаха писмо за намерение за подобряване на системата за доставка на горива за съюзниците от Източния фланг на Алианса. 

Осъществи се и тристранна среща между министрите на отбраната на България, Румъния и Турция относно провеждане на съвместни действия за борба с минната опасност в Черно море.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

13°C Усеща се 12°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 4m/s 200deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 48% 75% 2m/s 190deg