Министърът на отбраната Атанас Запрянов: Искаме повишение на разходите за отбрана до 2,5%

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще отдаде почит на героите от Априлското въстание от 1876 г. в Панагюрище

Ще поискаме актуализация на заплащането и повишаване на военните разходи по възможност до 2,5% от БВП. Това обяви пред медии днес, 12 април, министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той поясни, че в рамките на провеждания в момента Стратегически преглед на отбранителната политика се подготвя комплексен социален пакет, като част от мерките за преодоляване на некомплекта. „Необходимо е да направим тези разходи за хората в отбраната, защото ще се окажем в парадоксална ситуация  – в един момент ще имаме модерна техника, а няма да има личен състав. Това притеснява и политическото, и военното ръководство“, каза министър Запрянов.

Той обясни, че няма политическо решение за наборната военна служба, но въпросът е обект на дискусия.

Във връзка с разглеждания днес от Народното събрание проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили, министър Запрянов обясни, че не става дума за нищо извънредно. „Ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от Народното събрание през 2013 г. Сега говорим за военно планиране при съвременните условия и коригиране – развитие на едни способности, замяна на други. Това са нови военновременни формирования, но това не е прецедент. С този си акт парламентът ще ни задължи да ги формираме, да ги окомплектоваме да поддържаме мобилизационен резерв за тях. Средствата за тази цел са налични, защото за тях имаме съответните техника, въоръжение и бойни припаси“, каза министърът на отбраната.

„Не въвеждаме нови родове или видове въоръжени сили. На базата на променената среда за сигурност актуализираме военновременните формирования“, каза в отговор на журналистически въпрос и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Искам да уверя всички, че ние имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва и запаса, като има въоръжение и техника да има хора, които да минават тази подготовка“, добави той. Надявам се тази подготовка за резерва и запаса да става все по-предизвикателна за тях, коментира адмирал Ефтимов. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1016hPa 82% 44% 2m/s 270deg

15°C Усещане 14°C
1021hPa 60% 4% 3m/s 160deg

15°C Усещане 14°C
1018hPa 67% 75% 4m/s 140deg